НОВИНИ

Манекен Пис в Брюксел с маска в цветовете на дъгата в знак на солидарност с ЛГБТИК общността

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:41, 11.03.2021
Чете се за: 03:27 мин.
По света
манекен пис брюксел маска цветовете дъгата знак солидарност лгбтик общността
Слушай новината

В Брюксел вчера и днес различни институции и забележителности развяха знамена с дъга или бяха осветени в цветовете на дъгата в знак на солидарност с правата на ЛГБТИК общността в Европейския съюз. Най-известната забележителност на Брюксел Манекен Пис също имаше маска с цветовете на дъгата.

В отговор на отстъплението по отношение на правата на ЛГБТИК лицата в някои държави от ЕС, по-специално Полша и Унгария, евродепутатите обявиха днес ЕС за "зона на свобода за ЛГБТИК лицата".

Две години след първото обявяване от полски местни власти на "зона без ЛГБТИК лица", Парламентът обяви ЕС за "зона на свобода за ЛГБТИК лицата" в резолюция, приета с 492 гласа "за", 141 гласа "против" и 46 гласа "въздържал се".

От март 2019 година насам над 100 полски региона, окръзи и общини са приели резолюции, в които се обявяват за свободни от "идеология" на ЛГБТИК лицата.

Евродепутатите подчертават, че тези "зони без ЛГБТИК лица" са част от по-широк контекст, в който общността на ЛГБТИК лицата в Полша е обект на повишена дискриминация и нападения, който се характеризира с нарастващи изказвания, подбуждащи към омраза, от страна на публичните органи, избрани представители (включително настоящия президент) и проправителствените медии. Те също така изразяват съжаление във връзка с арестите на активисти за правата на ЛГБТИК лицата, нападенията и забраната на прайд шествия.

Въпреки че Комисията отхвърли подадените от полски градове, които са приели подобни резолюции, заявления за финансиране от ЕС в рамките на нейната програма за побратимяване на градове, евродепутатите призовават институцията да отиде по-далеч. Според тях Комисията следва да използва всички налични инструменти, включително производствата за установяване на неизпълнение на задължения, член 7 от Договора за ЕС, както и наскоро приетия Регламент относно защитата на бюджета на ЕС, за да противодейства на нарушенията на основните права на ЛГБТИК лицата в ЕС.

В резолюцията на ЕП се споменава и влошаващото се положение в Унгария. През ноември 2020 година унгарският град Надката прие резолюция, забраняваща "разпространението и насърчаването на пропагандата на ЛГБТИК лицата". Един месец по-късно националният парламент прие конституционни изменения, които допълнително ограничават правата на ЛГБТИК лицата, като пренебрегват съществуването на трансполови и небинарни лица и ограничават правото им на семеен живот.

"ЛГБТИК лицата навсякъде в ЕС следва да се ползват от свободата да живеят и публично да изразяват своята сексуална ориентация и полова идентичност, без да се страхуват от нетърпимост, дискриминация или преследване. Органите на всички равнища на управление в целия ЕС следва да защитават и насърчават равенството и основните права на всички, включително ЛГБТИК лицата", заключват евродепутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан изравни на Юнайтед в добавеното време и остави реванша отворен
Милан изравни на Юнайтед в добавеното време и остави реванша отворен
Съществено по-топло ще бъде времето в петък
Съществено по-топло ще бъде времето в петък