НОВИНИ

"Маракана" ще носи името на Краля на футбола

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:24, 10.03.2021
Чете се за: 00:49 мин.
Световен футбол
маракана носи името крала футбола
Снимка: straitstimes.com

Управлението на бразилския щат Рио де Жанейро гласува да промени името на стадион "Маракана" в чест на Краля на футбола - Едсон Арантес ду Насименто, познат още като Пеле.

Новото официално название на съоръжението ще е "Едсон Арантес ду Нашименто - Рей Пеле", като на португалски език "рей" означава крал.

80-годишният Пеле е играл множество пъти на "Маракана" с националния отбор на Бразилия.

Там през 1969 г. Кралят на футбола реализира своя гол номер 1000 в кариерата си като футболист на Сантос срещу Васко да Гама.

"Това е почит към човек, който е признат по целия свят със своето наследство в бразилския футбол и за съответните заслуги, оказани на нашата страна", заявиха от местната управа на Рио де Жанейро.

Стадион "Маракана" приема финалите на световните първенства през 1950 и 2014 година, както и церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио през 2016 година.

Очаква се името на стадиона да бъде сменено, но спортният комплекс около съоръжението да продължи да носи името "Маракана".

Стадионът, открит през 1950 г., дълго време носи името на журналиста Марио Фильо, лобирал за построяването му през 40-те години на миналия век.

Повечето бразилци наричат стадиона "Маракана" заради квартала, в който се намира. Някои от местните запалянковци не са съгласни съоръжението да носи името на Пеле, защото той е роден в щата Минас Жерайс и след това прекарва голяма част от живота си в Сао Пауло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ханзи Флик сменя Льов начело на Германия?
Ханзи Флик сменя Льов начело на Германия?
Памучните маски са по-ефективни от синтетичните, сочи проучване
Памучните маски са по-ефективни от синтетичните, сочи проучване