НОВИНИ

Мария Габриел на среща с Вера Йоурова: България трябва да бъде в Шенген

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:54, 27.10.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова. Еврокомисарят е в България за участие в първата годишна среща на Балканския конституционен форум.

Тема на разговора на Мария Габриел с европейски представители отново беше присъединяването на България към шенгенското пространство.

"Благодаря на Европейската комисия за изразената силна и последователна подкрепа за приемането на България в Шенген. Посланието е ясно и еднозначно – България трябва да бъде в Шенген", заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът припомни, че през септември тази година Европейската комисия е взела решение за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България.

"Правителството продължава своята активна работа по изпълнението на препоръките от годишния доклад по върховенството на правото за 2023 г. Благодаря на Европейската комисия за решението за прекратяване на действието на Механизма за сътрудничество и проверка. Това е признание за усилията на правителството и устойчивостта на извършените реформи", коментира още Габриел.

Вицепремиерът отбеляза, че ключов приоритет на правителството е продължаването на правосъдната реформа. Важни в тази област са конституционните промени. Мария Габриел сподели, че проектът на промени в Конституцията е консултиран с Венецианската комисия и становището ѝ ще бъде взето под внимание в рамките на процедурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вотът не е компрометиран, аз вярвам на машините, каза Денков
Вотът не е компрометиран, аз вярвам на машините, каза Денков
Шампионката по обездка Мирела Райкова: Не мога да си представя и един ден без конете
Шампионката по обездка Мирела Райкова: Не мога да си представя и един ден без конете