НОВИНИ

Мария Габриел: Сътрудничеството между България и САЩ е ключово за регионалната свързаност

мария габриел сътрудничеството българия сащ ключово регионалната свързаност
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 13.12.2023
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в България Кенет Мертен и в Гърция Джордж Цунис, който бе на посещение в България.

Основна тема на срещата беше сътрудничеството между България и САЩ по отношение на енергийната и транспортна свързаност. Подчертана бе важността на оста Север-Юг, свързваща Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Във фокуса на разговорите беше и подписаната в Ню Йорк и по инициатива на Мария Габриел декларация в подкрепа на регионалното сътрудничество.

„Потвърждаваме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво бъдещо развитие за страните в региона на Югоизточна Европа. Инициативата „Три морета“ и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за региона“, заяви вицепремиерът, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Вицепремиерът и двамата посланици обсъдиха също така темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение сигурността в Черноморския регион и сътрудничеството между съюзниците в региона.

„Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, коментира още Мария Габриел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жени и бебе са в болница, след като са били блъснати от бус в София
Две жени и бебе са в болница, след като са били блъснати от бус в София
За хората в Швеция поставянето на чипове вече е мода, твърди наш вирусолог
За хората в Швеция поставянето на чипове вече е мода, твърди наш вирусолог