НОВИНИ

Мария Габриел в Истанбул: Желязната църква е символ на родолюбие, обединение и по-добро бъдеще

мария габриел истанбул желязната църква символ родолюбие обединение добро бъдеще
bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 08.11.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посети Българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул, заедно с министъра на културата Кръстю Кръстев.

Тази година се навършват 125 години от освещаването на храма. Вицепремиерът подчерта, че светата обител е символ на българското национално единство, обединение, светлина и бъдеще. Габриел отдаде дълбока почит на родолюбивите българи, съхранили българското културно-историческо наследство и изрази надежда, че то ще бъде запазено за бъдещите поколения. Литургията, с която бяха открити тържествата по повод годишнината, бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев.

Акцент в програмата бе откриването на изложбата "Желязната църква "Св. Стефан" и българската памет на Цариградските българи".

"Изложбата събира късчета история", подчерта Мария Габриел.

Експозицията представя и ролята на духовните водачи на българския народ Иларион Макариополски, Екзарх Антим I, Екзарх Йосиф I – радетели за самостоятелна българска църква.

В храма се съхраняват запазените части от иконостаса и престолния камък на Дървения храм, както и елементи от Желязната църква от преди последната й реставрация.

Вицепремиерът се срещна и с Настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в гр. Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква "Св. Георги" в гр. Одрин.

Мария Габриел приветства усилията на Настоятелството за опазване на българското културно-историческо наследство в Турция.

"Можете да разчитате на подкрепата на българската държава. Съхранявайки светините на историята ни, пазейки културното и духовното ни наследство, можем единни да градим бъдеще за следващите поколения", заяви Мария Габриел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в училищата
Правителството отпусна близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в училищата
Журналистът Илхан Андай: Доган и Пеевски несъмнено ще бъдат двигателите на ДПС
Журналистът Илхан Андай: Доган и Пеевски несъмнено ще бъдат двигателите на ДПС