Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мария Габриел за Шенген: Трябва да бъде взето решение, което отразява какво е показала България

Николай Минков
от Николай Минков
15:53, 03.12.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
мария габриел подготвя иновационна програма западните балкани
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Надявам се, че имаме още време до 8 декември, но за мен е важно сега да кажем, че е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде направено решение, което следва от това, което е показала България". Това каза еврокомисарят Мария Габриел по повод решението на Нидерландия да блокира присъединяването на страната ни в Шенген.

"Аз се радвам, че ЕК застава твърдо зад трите държави - България, Румъния и Хърватия. Искрено се надявам, че в тази ситуация няма да бъдат използвани доводи, които нямат място в тази дискусия. Тук посланието е за България и за изпълненото от нея. Посланието е за българските граждани. Посланието е за ЕС, който когато казва, че има ценности, тези ценности да важат за всички".

Относно коментарите на нидерландския премиер Марк Рюте, че българската граница се преминавала "срещу банкнота от 50 евро", Габриел заяви:

"Аз мисля, че много ясно всички сме единодушни, че няма място за такива коментари, защото Шенген се движи след техническа оценка. И след последните мисии, включително, в които и ЕК беше, ясно показаха, че тези критерии са изпълнени. Това, което сега трябва да се случи, е да не бъдат внесени повече доводи, които нямат място, пак повтарям, в тази дискусия и това решение".

На въпрос за възможния вариант Румъния да влезе в Шенген, а България - не, еврокомисарят коментира:

"Надявам се, че тези, които допускат този сценарий, ясно си дават сметка за това то с какви последствия ще бъде. последствия особено в стратегически и геостратегическа ситуация, в която сме и в която България е външна граница на Европейския съюз".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Европейските либерали се обявиха за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген
Европейските либерали се обявиха за едновременното приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген
Джулия Терзийска се класира на финал в Благоевград
Джулия Терзийска се класира на финал в Благоевград