НОВИНИ

Мария Костова: При липсата на система абсурдът се превръща в норма

мария костова липсата система абсурдът превръща норма
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 18.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Репортажът ѝ за "По света и у нас" "Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия" спечели една от най-оспорваните категории в конкурса за добра журналистика на Dir.bg Web Report 2021. Специално за сайта на организаторите тя разказва за репортажа, работата си и за добрата журналистика от всички страни на камерата.

Мария Костова е редактор в БНТ, но репортерският рефлекс не я напуска. Тя е бакалавър по българска филология и магистър по лингвистика и журналистика от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Започва професионалния си път в БНР след студентски стаж. Работи последователно като репортер, редактор, продуцент и водещ. Десет години по-късно решава да потърси промяна и се насочва към телевизията. Първоначално като продуцент на публицистично предаване в BiT, след това и в две други телевизии. През есента на 2018 г. получава покана да се присъедини към екипа на БНТ. И до днес е редактор в новините "По света и у нас".

В своето интервю за dir.bg тя разказва подробно за репортажа си "Една нощ в линейка": Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия" и защо той провокира толкова обществени реакции.

"Показахме действителността такава каквато е - без маска, без спестени детайли, без излишен патос. Чиста документалистика, която нагледно демонстрира как при липсата на система, абсурдът се превръща в норма. Човек не може да остане равнодушен към такава история", споделя Мария.

"Една нощ с линейка": вълна от възмущение в социалните мрежи срещу системата

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабул се връща към нормалния си ритъм на живот
Кабул се връща към нормалния си ритъм на живот
НС сформира 22 постоянни парламентарни комисии
НС сформира 22 постоянни парламентарни комисии