НОВИНИ

Мартин Стоев: Бих поел мъжкия национален отбор до Олимпиадата в Лос Анджелис 2028

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:57, 28.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
мартин стоев успеха сърбия имахме нужда срещнем сериозен отбор европейското първенство
Слушай новината

Селекционерът на младежкия отбор по волейбол под 20 години, който преди дни спечели бронзовите медали от Еврошампионата в Италия Мартин Стоев, обяви днес на среща с медиите, че би поел мъжкия национален отбор по волейбол на България, но само в дългосрочен план и с визия за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година.

"Вярвам, че тези момчета има още да се развиват. През 2027 г. те трябва да бъдат в основата на националния отбор, който ще се бори за класиране на олимпийските игри в Лос Анджелис. Българска федерация по волейбол направи всичко като организация за нашия отбор. Бронзовият медал от Европейското първенство сега осмисли работата ни през цялото лято", каза Мартин Стоев.

"Този медал е много ценен за мен и за състезателите. Не само, защото завършихме сред най-добрите в Европа, но и защото завършихме успешно един четиригодишен цикъл. Ако не го бяхме спечелили, се обезсмисляше цялата работа това лято. Станахме балкански шампион и взехме сребърен медал на Младежкия олимпийски фестивал, но основната цел бе европейското първенство. Затова и отличието е толкова ценно. Видя се, че за една година италианците са напреднали много повече от нас, мога да го кажа с чиста съвест“, сподели селекционерът.

"Любо Ганев ми се обади да ми честити бронзовите медали. Попита ме дали искам да поема мъжете. Казах, че е възможно, но само при определени условия. Също така не за период от една година, а до Олимпиадата в Лос Анджелис 2028", коментира Мартин Стоев.

Специалистът каза още, че не бил стана треньор на "трикольорите" на всяка цена.

"За всеки е чест да води България. Това е витрината на българския волейбол. Ако ме потърсят, ще говорим, но не на всяка цена. През миналия декември имах хубаво предложение от клубен отбор за година и половина, но исках да си довърша ангажимента към националния отбор (младежи)", заяви Стоев.

Стоев все още не знае с какво ще се занимава, след като договорът му да води националния тим до 20 години изтече.

"Всичко е възможно. Не съм сигурен какво, но ще направя нещо. Издържам се от професионалното треньорство. Никога не съм кандидатствал за нещо с конкурс. Тези търгове и конкурси у нас се правят за определени хора", допълни Мартин Стоев.

Той намекна, че италианец може да застане начело на мъжкия национален тим.

"Има нагласа да бъде "Ферари", но има и разделение в Управителния съвет на федерацията. За да имаме шансове за класиране за олимпийските игри в Лос Анджелис, трябва да бъдем в топ 10 на световната ранглиста, не на 23-та позиция. Трябва да се направи опит и за участие в Париж 2024. Не мога да излъжа и да обещая, че ще участваме на Игрите след две години. Имам определени условия и едно от тях е да не водя отбора само за една година. Ако ми предложат, искам да бъда начело и в квалификациите за Олимпиадата през 2028 година. Трябва да се направи тим с професионално отношение към работата и състезателите", завърши Мартин Стоев, който беше начело на България в периода 2005-2008 година.

Под негово ръководство "трикольорите" спечелиха бронзовите медали от Мондиал 2006 в Япония. Тогава в състава бяха Пламен Константинов, Евгени Иванов, Матей Казийски, Андрей Жеков, Владимир Николов, Боян Йорданов и Теодор Салпаров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат най-кратката дистанция на Софийския маратон
Връщат най-кратката дистанция на Софийския маратон
Никой не пожела да купи „Вера Су“ днес, предстои нов търг
Никой не пожела да купи „Вера Су“ днес, предстои нов търг