Мъск е заработил 11 млрд. долара през 2020 г. като шеф на „Тесла“

от БНТ
18:45, 06.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
мъск решение депресията стриймва музика чип директно мозъка
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Основателят и главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства „Тесла“ Илон Мъск е спечелил около 11 милиарда долара през последната година, съобщава БГНЕС, като се позовава на списание „Форбс“.

Това се е случило поради факта, че през 2018 г. Мъск се е съгласил да плаща възнаграждение не в пари, а в акции, когато се постигнат определени показатели за растеж на компанията. Според оценките на вестника, през 2020 г. компанията е предоставила право на своя главен изпълнителен директор да изкупи обратно акции, чиято текуща стойност е 13,3 млрд. долара, като Мъск е похарчил 2,3 млрд. долара за тяхното придобиване. По този начин доходът на генералния директор на „Тесла“ за миналата година възлиза на 11 милиарда долара, десетки пъти по-висок от този на най-близките му конкуренти - Чед Ричисън, който оглавява „Пейком“, е спечелил 211 милиона долара миналата година, а състоянието на изпълнителния директор на „1Life Healthcare“ Амир Дан Рубин е попълнено само със 199 милиона долара.

В същото време изданието отбелязва, че Мъск все още не може да превърне печалбата си от акции в реални пари, тъй като според условията на опцията той трябва да ги притежава най-малко пет години. Според условията на споразумението на компанията с главния изпълнителен директор, Мъск ще може да изкупи обратно 101,2 милиона акции, ако бъдат постигнати всички договорени цели, чиято стойност в момента е 67,9 милиарда долара.

Според последните данни на „Форбс“ в момента Мъск е вторият най-богат човек в света. Със състоянието си от 164,4 милиарда долара той е на второ място след основателя на „Амазон“ Джеф Безос (189,7 милиарда долара).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Масова стачка блокира транспорта в Гърция
Масова стачка блокира транспорта в Гърция
Антъни Блинкен в Украйна: Настоява за запазването на териториалната цялост на страната
Антъни Блинкен в Украйна: Настоява за запазването на териториалната цялост на страната