Мъск иска да строи транспортни тунели под Маями

от БНТ , Източник: БГНЕС
06:48, 22.01.2021
Чете се за: 01:40 мин.
Още
мъск иска строи транспортни тунели маями
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск смята да изгради тунелна система под Маями.

"Автомобилите и камионите, заседнали в трафика, генерират мегатони от токсични газове и частици, но пътните тунели на @boringcompany под Маями ще решат този проблем и ще бъдат пример за света", написа технологичният магнат, добавяйки, че е обсъждал проекта с губернатора на Флорида Рон де Сантис миналата седмица.

Мъск отговори на туит от кмета на Маями Франсис Суарес, който го кани в града, за да обсъди "потенциалните решения в полза на нашето бъдеще".

"Ако губернаторът и кметът искат това, ние ще го направим", написа Мъск в Tуитър.

Предложението идва на фона на усилията на Суарес да привлече инвеститорите и технологичните разработчици от Силициевата долина в Маями.

Мнозина са скептични към копаенето на тунели в заблатен терен, склонен към наводнения поради повишаване на морското равнище.

"Не изглежда много умно и със сигурност ще бъде скъпо", заяви Къртис Гърли, професор по структурно инженерство в Университета на Флорида, съобщи CBS Маями.

Флорида е разположена на поресто варовиково плато с много отворени или подземни канали, и често там има наводнения и понори - кухини, които се появяват внезапно поради ерозия на подпочвените води.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ предлагат удължаване на договора с Русия за стратегическите оръжия
САЩ предлагат удължаване на договора с Русия за стратегическите оръжия
"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Багдад
"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Багдад