Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Математиката е най-трудна за учениците от 5-и до 12-и клас, физика и химия затрудняват по-големите

от БНТ
14:08, 10.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Математиката е най-трудна за учениците от 5-и до 12-и клас, физика и химия затрудняват по-големите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Математиката е най-трудният предмет за учениците от 5-и до 10-и клас. По-малките определят като сложни също история и география, а по-големите – физика и химия. Това показват резултатите от електронната анкета сред учениците, организирана от Министерството на образованието и науката във връзка с прегледа на учебните програми от 1-ви до 10-и клас.

В проучването на доброволен принцип и анонимно участваха 5200 деца. Част от тях – 2184 ученици, бяха достигнати чрез директна кореспонденция с ученическите съвети в училищата. 3016 ученици се включиха благодарение на Националния съвет на децата към Държавната агенция за закрила на детето.

Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?

Учениците изразиха мнението си за отделните предмети по степента на трудност за научаване, необходимостта и смисъла от придобитото знание, практическата приложимост и метода на преподаване.

Като най-смислена петокласниците и шестокласниците възприемат дисциплината „Човекът и природата“. Независимо че определят за най-сложна математиката, те смятат, че тя развива мисленето. Въпреки това не са убедени, че ще им е полезна в живота.

Децата от 5-и и 6-и клас трудно приемат прехода от „Човекът и обществото“ към двата отделни учебни предмета „География“ и „История“. Очевидна е необходимостта от засилване на синхрона в учебните програми между двете дисциплини в тези класове. Подобен проблем има и в 7-и клас при разделянето на „Човекът и природата“ на „Химия“ и „Физика“. Инвестициите в създаване на STEM кабинети, проектното обучение и работата в групи биха помогнали за преодоляване на тези трудности.

Гимназистите (8-и и 10-и клас) масово не осъзнават практическата полза от знанията по математика, български език и литература и физика. Те намират за важни и полезни географията и чуждите езици. Учениците с успех под много добър 5.20 по-трудно разбират смисъла на изучаваното в училище.

Учениците от първи гимназиален етап най-често искат материалът да бъде разглеждан чрез практически примери и реални житейски ситуации, необходимо им е и повече време за упражнения, особено по математика.

Гимназистите признават опитите на своите учители да представят учебния материал по разнообразен начин, за да бъде възприет по-добре, включително чрез използване на образователни платформи. Едновременно с това, също като по-малките, те отчитат като сериозен дефицит липсата на работа в групи и недостатъчното време за разбиране и затвърждаване на новите знания. Учениците рядко са ангажирани в проектни дейности по предмети с голям брой часове като български език и литература и математика. Почти всички отчитат необходимостта от повече упражнения.

МОН пита учителите за учебните програми от 1-ви до 10-и клас

Работни групи към Министерството на образованието и науката преглеждат учебните програми по всички общообразователни предмети, изучавани от 1-ви до 10-и клас. Част от този процес са проучванията на мненията на учители, ученици и родители.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров записа победа в своя мач №600, уреди си нова среща с Циципас
Григор Димитров записа победа в своя мач №600, уреди си нова среща с Циципас
Александър Везенков бе определен за най-прогресиращ играч в Евролигата
Александър Везенков бе определен за най-прогресиращ играч в Евролигата