НОВИНИ

Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:23, 29.03.2022
5496
Чете се за: 05:12 мин.
Образование
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Подготвят промени в системата на образованието. Просветното министерство започна преглед на учебното съдържание. От днес учителите започнаха да оценяват учебните програми, по които преподават. Те ще кажат разбираем ли е материалът за учениците, подходящ ли е за възрастта им и има ли време за преговор.

Анкетите на просветното министерство ще се попълват до 8 април и след това ще бъдат обобщени. Ако дадена програма събере много негативни мнения, то тя ще се преработи.

Програмите, по които сега учат българските ученици, бяха написани през 2016 г., когато влезе в сила и новият Закон за училищното образование. За съжаление, въпреки добрите намерения, и този път и те, и учебниците бяха написани набързо. Не беше спазено изискването да има повече часове за упражнения, а материалът в прогимназията беше силно пресиран, за да се освободят часове за профилираното обучение в 11-и и 12-и клас.

Какво казват учители, ученици и родители за програмите и учебниците?

Учителите по математика от столичното 18-о училище днес попълниха анкетата за програмите, по които преподават. Общото мнение - няма време да се преподаде целия материал, няма време за упражнения, материалът трябва да се олекоти, има теми, които не са на местата си. Дадоха и конкретни предложения.

"Разделът, който е с векторите, може до някаква степен да се опрости и да не се задълбочава толкова навътре в различните ситуации. Другото, което в 8-и клас е важно - че разделът за еднаквости в равнината може изобщо да отпадне, тъй като има много малко часове за упражнения", каза Моника Тодоринска, учител по математика в 8-и клас.

"Бих предложила да има повече задачи с практическа насоченост, тъй като те срещат затруднения при решаване на текстови задачи. Трудно им е да си съставят уравнението, което после сами да решат", каза Яна Коларова, учител по математика в 5-и клас.

"Това, което трябва да се промени, е задачите от "Проста лихва" да преминат към раздела задачи от "Капитал" в 7-и клас, тъй като на възрастта на петокласниците им е трудно да осмислят понятията начален капитал, депозит", каза Василка Русинчовска, учител по математика в 5-и клас.

"Когато часовете са малко, каквато е ситуацията при нас, нещата стават вече наистина проблемни. Темите са толкова много, че учениците не успяват да затвърдят знанията си", каза Калинка Маркова, учител по математика в 10-и и 11-и клас.

С Калинка Маркова влизаме в часа ѝ по математика с 11-и клас и търсим мнението на учениците за учебниците.

"Според мен са написани доста сложно, трябва да бъде поопростен начина, по който са написани", каза Васил Парушев, 11-и клас.

"Учебниците са написани по доста сложен начин, особено в 10-и клас, стереометрията аз лично не я разбрах. И беше сложена накрая, тогава имахме НВО и мисля, че е за към 12-и клас, може би", каза Ива Василева, 11-и клас.

По-трудна матура по български език очаква зрелостниците тази година

В Русе пък анкетите попълваха учители по български език и литература от Основно училище "Никола Обретенов".

"Най-тежка е учебната програма по български език в 5-и клас, тъй като е изключително наситена с нова информация, няма достатъчно учебни часове за затвърждаване на новите езикови понятия, които изучават", каза Росица Петрова, учител по български език и литература в 5-и клас.

"През отделните години няма система, например френска литература, английска литература, а се учи всичко смесено, което още повече обърква децата и тази несистемност, според мен, пречи те да усвоят каквото и да било знание по литература", каза Диана Иванова, родител на десетокласник.

Педагозите ще попълват анкетите до 8 април. Предстои министерството да направи допитване и сред учениците от 3-ти до 10-и клас и сред родителите. След това мненията ще се обобщят. Ако има програми, събрали много негативни мнения, те ще се пренапишат, казаха от просветното министерство, а в бъдеще ще се направят и нови учебници.

МОН предлага по-ранно започване на учебната година и удължаване на учебното време

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да останеш под снарядите: Семейство се грижи за хората в Харков
Да останеш под снарядите: Семейство се грижи за хората в Харков
Високо напрежение: Взаимни обвинения между прокуратурата и правителството (Обзор)
Високо напрежение: Взаимни обвинения между прокуратурата и правителството (Обзор)