НОВИНИ

Остри реакции от институциите след поста на Елена Гунчева от "Възраждане"

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:02, 29.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Остри реакции от българските институции и чужди посланици след публикация на депутата от партия "Възраждане" Елена Гунчева.

Преди десетина дни тя написа във Фейсбук, че Русия има високоточкови оръжия, така че точно може да улучи Министерския съвет, ако премиерът реши да помогнем с нашите ракети в Украйна. И допълва, че може да се изпрати и линк с координатите на американския посланик.

В разпространена от Парламента позиция председателят на Народното събрание Никола Минчев заявява, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Смята, че призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Припомня и че всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според Виенската конвенция.

В съвместно извление посланиците на Съединените щати, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединяват към своите колеги от Европейския съюз, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланикът на Съединените щати, отправени от български народен представител. Убедени, че такива заплахи не могат да бъдат оправдани, те посочват, че речта на омразата не може да има място в нашите общества.

Спецпрокуратурата извършва проверка за престъпление против Републиката от народен представител

А в Специализираната прокуратура са постъпили сигнали от граждани с твърдения, че Елена Гунчева евентуално е извършила престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс. Спецпрокуратурата незабавно е разпоредила извършване на проверка по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Вуцов: Имахме всички шансове да не загубим мача
Светослав Вуцов: Имахме всички шансове да не загубим мача
Москва предлага среща Путин - Зеленски с парафиране на договор
Москва предлага среща Путин - Зеленски с парафиране на договор