НОВИНИ

Високо напрежение: Взаимни обвинения между прокуратурата и правителството (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 29.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата и правителството влязоха в нов задочен спор и взаимни обвинения за спазване на закона.

От държавното обвинение представиха позиция за системно нарушение на принципите на върховенството на закона. И упрекнаха изпълнителната и законодателната власт, че лансират манипулативни и неверни твърдения. Правителството отговори като обяви, че специализираните съд и прокуратура са се превърнали в бухалка, а с промени в Закона за съдебната власт ще ограничат правомощията на главния прокурор.

Според държавното обвинение със свои изявления редица представители на изпълнителната и законодателната власт уронвали престижа на съдебната.

Прокуратурата е изготвила справка за 15 твърдения на народни представители и министри само за последните две седмици. В тях се твърдели не отговарящи на действителността факти и обстоятелства или пък се показвало непознаване на законите и Конституцията.

В отговор прокуратурата припомни, че ощетяването на Бюджета с над половин милиард лева се разследва по делото срещу Васил Божков, а събирането на дължимото е обезпечено чрез наложени запори на имущество. Както и че има ред Божков да бъде разпитан, на само ако ОАЕ откликне на молбата ни за правна помощ, какъвто прецедент до момента няма.

Според прокуратурата с изявленията си политиците уронвали престижа на съдебната власт и атакували конкретни магистрати.

В последната една година прокуратурата отчита множество атаки имащи политически характер от представители на изпълнителната и законодателната власти, насочени срещу съдебната власт и в частност срещу прокуратурата в нарушение на основни национални и европейски ценности. Предвид техния значителен обем се стига до засягане на престижа на съдебната власт. И възпрепятстване работата в борбата с престъпността, каза Десислава Пиронева, заместник-главен прокурор на ВАП.

Отговорът на правителството не закъсня. Говорителят на кабинета Лена Бориславова напомни, че дълбоката съдебна реформа е основна част от предизборната програма на "Продължаваме промяната".

Подчерта, че страната ни е осъдена в Страсбург по делото "Колеви" срещу България още през 2010 година и от тогава стои отворен въпросът за липсата на гаранции как функционира българската прокуратура, нейната отчетност, както и отговорността на главния прокурор.

"В общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години, Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка. Основна причина за неприемане на нашия план за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решими и значителни заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура", заяви Лена Бориславова, говорител на кабинета.

Тя обяви, че в правосъдното министерство има 100 работни групи, които подготвят законови промени за по-бързи е ефективни разследвания, както и промени в Закона за съдебната власт, с които правомощията на главния прокурор щели да бъдат ограничени до тези, които са записани в Конституцията. И допълни, че прокуратурата дължи отчетност на обществото.

От държавното обвинение пък обявиха, че ще продължат да отговарят на всяко неотговарящо на действителността изявление на хора от политическата власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?
Готвят промени в учебните програми. Как и какво учат децата ни?
Столтенберг с обръщение за 18-ата годишнина от приемането ни в НАТО: България е отдаден съюзник
Столтенберг с обръщение за 18-ата годишнина от приемането ни в НАТО: България е отдаден съюзник