НОВИНИ

Лъчезар Борисов: Макроикономиката на България влиза в интензивното отделение

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 29.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да работим заедно и да помогнем на икономиката да се справи с предизвикателствата от наложените срещу Русия санкции. Това коментира в "Още от деня" Лъчезар Борисов, бивш икономически министър.

"Спомням си един период от 2014 г., когато в Министерството на икономика направихме първичен анализ при максимални санкции спрямо Русия, визирам казуса Крим, по-късно с Министерството на финансите разработихме допълнителен анализ и обобщихме данните. Рискът наистина е голям. Тогава анализът сочеше, че икономиката има вероятност да загуби 4 - 5% от БВП. Всичко това трябва да бъде калкулирано. Тук е ролята на правителството и на всички експерти да работим заедно и да помогнем на икономиката да се справи с тези предизвикателства, защото те не са малко", каза Борисов.

И допълни, че ако беше министър на икономиката, е щял да поиска повече квоти за внос на метали, например от Турция, както и комуникация с бизнес партньорите.

По думите му "форсмажорното решение, което не получи одобрение, щеше да взриви българската икономика и банковия сектор".

"Лично като експерт искам всички макроикономисти да се обединим и да помогнем на правителството. Защото ситуацията в момента на макроикономическо ниво е наистина трагична. Макроикономическата система влиза, образно казано, в интензивното отделение. Инфлационният вирус вече има пандемичен характер", изрази опасенията си Борисов.

"Вече видяхме, че България влиза във втората фаза на инфлационните процеси. Имахме 10-процентова инфлация, но аз прогнозирам, че тя ще се задържи, въпреки по-високата база от предходната година. И ако сложим като база пролетта на тази година, прогнозирам, че в края на 2022 г., при база пролетта на предходната година, ще достигнем нива на 18 - 20% инфлация", каза още бившият икономически министър.

Той счита, че в момента актуализацията на бюджета е неотложна. "Неотложна е, защото имаме макрорамка, която издъхва. Имаме проблем с инфлацията, която не е прогнозирана, използва се като буфер. Някой от органите на икономически растеж започват да отказват. Имаме проблеми с дълга".

И попита къде са изчезнали 9 млрд. лева от фискалния резерв през декември.

"Имам подозрението, че се пипа неприкосновеният фискален резерв от 4,5 млрд. лева, който включва сребърния и ядрения фонд", заяви Лъчезар Борисов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг с обръщение за 18-ата годишнина от приемането ни в НАТО: България е отдаден съюзник
Столтенберг с обръщение за 18-ата годишнина от приемането ни в НАТО: България е отдаден съюзник
Йордан Лечков: Футболът не печели от протестите
Йордан Лечков: Футболът не печели от протестите