НОВИНИ

Началникът на отбраната специално за БНТ: Как се откриват и обезвреждат мини в Черно море?

Николай Минков
от Николай Минков
19:20, 29.03.2022
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Колко трудно се намират и обезвреждат мини? Отговорът дава началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Специално за "По света и у нас" той заяви, че не се налага постоянната противоминна група на НАТО да бъде активирана.

Мините биват няколко вида - дънни, закотвени, издигащи се и плаващи. Биват също така с морско и речно базиране.

От миналата седмица Украйна усилено минира крайбрежните води на Одеса, за да предотврати евентуален руски десант с т.н. малки котвени мини.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни за "По света и у нас" защо този тип мини са потенциално опасни за корабоплаването в Черноморското крайбрежие.

Най-ефективното съвременно средство, с което България разполага срещу този тип отбранителни съоръжения е минният ловец "Цибър".

Чрез своята локационно сонарна система той засича мините под водата и ги обезврежда. Това е и разликата със старите съветски миночистачи, с които Военноморските ни сили все още оперират. Те действат на принципа на трала - навлизат в минното поле, като влачената зад тях верига активира мините, физически, звуково или електромагнитно - способ, който крие много опасности.

Няма открити мини в нашата акватория, рибари обаче се страхуват да излизат с лодките си

Адмирал Ефтимов обясни пред "По света и у нас" защо не се налага активиране на постоянната противоминна група на НАТО и оперирането и в Черно Море.

"Дали е време противоминната група на НАТО евентуално да помогне? Не считам, че в този момент това е належащо, тъй като способите за откриване на мини са преди всичко с визуални средства. Всеки морски съд и всяко летателно средство е достатъчно ефективно, а ВМС на Република България, Турция и Румъния имат достатъчно способности да открият всяка една открита мина", каза адмирал Ефтимов.

Той изключи вероятността Украйна да разполага с модерни дънни или издигащи се мини, поради което Киев продължава да разчита на съветските.

"Логиката сочи, че украинската страна би прибегнала към противодесантни минни заграждения, като основното е тази мина. Другите са малки противодесантни мини, речен вариант", каза адмирал Ефтимов и обясни, че слабостта на руски противодесантни мини, е котвеното въже, което не издържа при бури, характерни за този сезон в Черно Море.

Тези мини се слагат на дълбочина от 50 м, котвата се къса, след което мината изплава. Понеже е малка, трудно се забелязва, стои полупотопена в морската повърхност. Има много малка отражателна повърхност, което я прави почти невъзможна за откриване с технически средства", каза адмиралът.

Той посочи, че българският минен ловец "Цибър" е снабден с най-съвременната технология за разкриване и обезвреждане на мини, коренно различна от съветската, базирана на принципа на трала.

"Минният ловец е друга технология, западна технология, и най-вече разчита на своята хидроакустична станция и тя се доказва като много добро средство. Миналата година в северния Несебърски залив минен ловец "Цибър" откри 6 мини от Първата световна война и те бяха унищожени по време на учене на НАТО", каза адмиралът.

ВМС подготвят за оперативни действие още два минни ловеца "Искър" и "Места", закупени преди 2 г. от Белгия в консервирано състояние.

По-рано днес военният министър Драгомир Заков обясни, защо на този етап страната ни не може да изпрати военна помощ на Украйна.

Батальонната бойна група ще прерасне в многонационална с приоритетно участие на италиански контингент

"В момента, за да изпратим помощ, ние трябва да лишим българските въоръжени сили от някакъв тип оборудване. И аз бих призовал, също така, да не създаваме хипотезата, че ако България не изпраща оръжие, значи подкрепя Путин", каза Заков.

Той съобщи още, че в многонационалната бойната група, която България създава по линия на НАТО, освен американска рота "Страйкър", ще има и военни от Великобритания, Албания и Италия.

"В основната на групата към момента е българският батальон. С развитието на концепцията водещ елемент вероятно ще стане италианският контингент, но вътре ще продължи да има български военнослужещи", каза министърът.

Приоритет на Министерството на отбраната е ускоряване на 9-те модернизационни проекти като нови ПВО системи, ракети за брегова защита, 3Д радари, бойни машини за пехотата, изтребители, модернизация на базовия танк т-72.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Лечков: Футболът не печели от протестите
Йордан Лечков: Футболът не печели от протестите
Светослав Вуцов: Имахме всички шансове да не загубим мача
Светослав Вуцов: Имахме всички шансове да не загубим мача