НОВИНИ

Матурите да се провеждат онлайн, предлагат от Просветното министерство

матурите провеждат онлайн предлагат просветното министерство
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Светлана Ганчева
12:25, 04.06.2024 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

Матурите у нас да се провеждат онлайн - това е едно от предложенията в цялостния пакет с промени, които служебният образователен министър Галин Цоков ще остави на колегите си от редовното правителство.

От следващата година четвъртокласниците ще проверяват уменията си в четенето и математиката на компютър, което е и световната тенденция. През следващите седмици ще бъдат направени и първите тестове в различни училища, за да изпробват различни модели и платформи и да се прецени как се справят и учениците, и оценителите.

Според министър Цоков, ако има приемственост в образователната политика, още през следващата година националното външно оценяване след 10-и клас също ще може да се проведе по този начин в училищата, които проявят желание. Пакетът предложения засяга различните степени и области на образованието, квалификацията на педагогическите специалисти, кариерното развитие, учебното съдържание и учебните програми.

Целта е образованието да се ориентира към формиране на компетентности и умения, прилагане на различни начини за оценяване чрез повече практически задачи, проследяване на успеха на ученика във всички часове.

Предстои анализ на иновациите в образованието, за да се прецени кои са успешни и дали и как да се промени моделът им, включително финансирането им.

Проф. Галин Цоков представи идеята си във Варна по време на националния форум за цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование. Той съобщи още
след проведените първи матури и външното оценяване в 4-ти клас, при същите критерии за оценка резултатите тази година са по-добре от миналогодишните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха подробности за схемата на българските измамници във Великобритания
Обявиха подробности за схемата на българските измамници във Великобритания
Протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив
Протест пред щабквартирата на израелските въоръжени сили в Тел Авив