НОВИНИ

Мъж с ампутиран крак от Варна пътува до София, за да поднови шофьорската си книжка

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 14.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на март във Варна започна работа Транспортна областна лекарска експертна комисия. Това се случи дни след репортаж по БНТ за хора с физически увреждания от цяла Североизточна България, които бяха принудени да пътуват стотици километри, за да подновят шофьорските си книжки.

Оказва се обаче, че заради наредба в закона Красимир Вълев от Варна не може да бъде преосвидетелстван от местната експертна комисия и да получи документ, че може да шофира.

Преди близо 30 години Красимир Вълев от Варна губи единия си крак в трудова злополука.

Въпреки увреждането си, Красимир продължил да шофира. При подновяване на шофьорската си книжка преди 10 години разбрал, че Транспортната лекарска експертна комисия във Варна отнема правото му да бъде професионален шофьор и той вече ще може да управлява само лек автомобил.

Мъжът обжалвал протокола в Софийския административен съд, който възобновил правата му. Решението е потвърдено и от Централната експертна лекарска комисия в София. И се оказва, че може да бъде преосвидетелстван само от централната комисия в София.

И така - Красимир пътува стотици километри до София, за да поднови шофьорската си книжка. Причината е законова разпоредба.

От Националната многопрофилна транспортна болница в София заявиха, че по закон областната експертна комисия не може да отмени решение на централната.

Това означава, че ако състоянието на Красимир вече не позволява да шофира, лекарите във Варна не могат да го лишат от това право.

Заради пандемията обаче, по изключение, мъжът ще може да се яви за оценка на състоянието пред комисията във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вики Томова започва срещу китайка на WTA 500 турнира в Санкт Петербург
Вики Томова започва срещу китайка на WTA 500 турнира в Санкт Петербург
Гранада с минимален успех срещу Реал Сосиедад
Гранада с минимален успех срещу Реал Сосиедад