НОВИНИ

Италия посреща Великден с вечерен час, в Европа затягат мерките

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:30, 14.03.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Франция започва да транспортира болни от COVID-19 в белгийски болници. Вчера бяха регистрирани 30 000 нови случая. Властите обмислят затягане на мерките за Великден.
Италия ще бъде под карантина за католическия Великден, който е на 4 април.

Последни часове в Италия преди затягането на мерките. От утре в по-голямата част на страната затварят магазини, ресторанти и училища. Сред засегнатите градове са Рим и Милано. Италианците ще посрещнат Великден с вечерен час. Посрещането на гости ще е разрешено, но само ако гостуващите са двама. За литургиите - вярващите са призовани да посещават най-близките църкви.

Споменът от миналата пролет все още е много силен. Ще направим всичко възможно, за да предотвратим това да се случи отново, категоричен е Марио Драги, премиер на Италия.

Вечерен час и ограничено пътуване за Великден ще има и в Испания. Единствено Мадрид отказа да наложи ограниченията.

На закрито ще могат да се събират по 4-ма души, а в открити пространства - по 6-ма. В домашни условия ще могат да се събират само хората от едно домакинство, заяви Каролина Дариас, министър на здравеопазването в Испания.

В Португалия независимо, че кривата на заразата тръгна надолу, празникът ще премине с ограничителни мерки. През Страстната седмица границата с Испания ще остане затворена.

Що се отнася до сухопътната граница с Испания, нивата на пандемия в двете държави позволяват границата да бъде отворена, но тя ще остане затворена до Великден. Целта е да се избегне разпространяването на вируса през Страстната седмица, обясни Антонио Коста, премиер на Португалия.

Чехия се опитва да овладее заразата, без да блокира икономиката. В страната тече масово тестване на служителите на компаниите.

Тестване, а не затваряне на компаниите - това е най-правилното решение, смята Ян Лат, собственик на компания.

Все по-силно, обаче, в Чехия се чуват призиви за поставяне на страната под карантина за Великден.

Германците все още се надяват да посрещнат празника без строги ограничения. Дали в страната ще може да се пътува свободно, трябва да стане ясно на 22 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София с труден успех срещу Етър
ЦСКА София с труден успех срещу Етър
Проучване: Колко дълго се задържа COVID-19 във въздуха
Проучване: Колко дълго се задържа COVID-19 във въздуха