НОВИНИ

Мбапе призова младите французи да гласуват

Предизборната кампания във Франция започна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:48, 17.06.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Във Франция официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. Те ще проведат в два тура - на 30 юни и 7 юли.

Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след поражението на президентската коалиция на европейските избори, спечелени от крайната десница. На този фон неочакван призив към младите избиратели отправи френският национал Килиан Мбапе преди днешната среща между Франция и Австрия.

Въпреки призива на френската футболна федерация да не бъдат задавани политически въпроси към националите, Килиан Мбапе беше принуден да коментира политическата ситуация във Франция. По време на първата пресконференция на "петлите" на европейското първенство по футбол капитанът на френския национален отбол не скри отношението си към крайната десница.

"Крайнодесните са на прага на властта. Имаме възможност да изберем бъдещето на страната си. Затова призовавам младите да гласуват, да осъзнаят колко важна е ситуацията. Всеки глас има значение. Надявам се на 7 юли отново да нося с гордост националната фланелка", каза капитанът на френския национален отбор по футбол.

Мбапе защити съотборника си Маркус Тюрам, който призова да се гласува срещу крайнодесния "Национален сбор", чийто лидер Жордан Бардела е спряган за бъдещия премиер на Франция в случай на победа на парламентарните избори. Капитанът на френските национални заяви, че споделя същите ценности като Тюрам - разнообразие, толерантност, уважение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадинов заговори за нови избори
Костадинов заговори за нови избори
Проверка на факти: Не е вярно, че "Възраждане" е спряло военна колона, натоварена с техника за друга държава
Проверка на факти: Не е вярно, че "Възраждане" е спряло военна колона, натоварена с техника за друга държава