НОВИНИ

Медици от Спешна помощ излизат на протест в София

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
08:34, 26.07.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пореден протест на медиците от центровете за Спешна помощ. Те настояват за по-високи заплати. Организатор на демонстрацията е Национален синдикат "Защита", като се очаква протеста да премине в автошествие на лекарите.

Лекари, медицински сестри и шофьори на линейки от цялата страна продължават да настояват за по-високи заплати. Това се случва, въпреки че вчера депутатите от бюджетната комисия одобриха допълнителни средства за увеличение с 20% на заплатите.

Основните им искания са за по-добри условия на труд и промяна на категорията труд от трета на първа. Според протестиращите ниското заплащане е причина за недостига на екипи на Спешна помощ.

"Шофьор, лекар, сестра, това е един екип. Хората разчитат на нас и аз мисля, че хората, които работят на терен, наистина си заслужават увеличението на заплатите, да им се покачи и заплащането на нощен труд, да се покачат тези купони, които им се полагат за 12 часа - 2 лева и не на последно място е категорията труд", каза Калинка Николаева, медицинска сестра в ЦСМП-Шумен.

"Заплащането е страшно ниско. Говорим като цяло. В София е много зле положението, шофьорите масово напускат, защото 1100 лева мисля, че това не е достойно заплащане за 12-часов работен ден", каза Валери Кузманов.

"Засега са одобрени 30 милиона, като тук влизат и РЗИ-тата и тепърва ще поискаме среща с министъра, тъй като ЦСМП-тата са второстепенен разпределител на средства. Да бъдат справедливо разпределени парите, а не както миналия път, което доведе до проблеми", каза Красимир Митов, председател на НС "Защита"

Шествието на медиците премина през Президентството, Министерството на здравеопазването и ще приключи пред Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
145 пожара са гасили екипите в страната през изминалото денонощие
145 пожара са гасили екипите в страната през изминалото денонощие
Конституционният дебат трябва да се сведе само до съдебната власт, смятат експерти
Конституционният дебат трябва да се сведе само до съдебната власт, смятат експерти