НОВИНИ

Медици в Разлог недоволстват, не взели по 1000 лева за COVID кризата

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 11.06.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Отново недоволство сред медици заради обещаните 1 000 лева за работа на първа линия в борбата с COVID-19. Случаят е от Разлог.

Медицински работници от филиала за Спешна помощ събират подписка, ще пратят и писмо до здравния министър с няколко конкретни въпроса за разпределението на допълнителните средства.

Искат да знаят защо някои хора от един и същ екип, работили с рискови пациенти, са получили финансов стимул, а други – не.

Медиците настояват да бъде извършена проверка на място.

От четири години Красимира Механджийска работи като медицинска сестра в спешния център в Разлог. Въпреки че през изминалите месеци е посрещала рискови пациенти, със симптоми на COVID-19, допълнително възнаграждение към заплатата ѝ няма.

"Проблемът е, че са дадени пари на хора от едни и същи екипи – едните получават пари, работили са със същите пациенти, други не получават. Искаме да знаем какви са критериите и защо се получава такова нещо?", настоя тя пред БНТ.

Преди дни Механджийска инициирала подписка, в която са се подписали десетина от колегите ѝ.

От филиала за Спешна медицинска помощ в Благоевград са категорични – нарушения няма.

"В Спешния център има писмо на министъра на здравеопазването. В него се казва, че допълнителни възнаграждения на медицински и немедицински персонал, участвал пряко при обслужването на болни с коронавирус, или със съмнения за такъв, им се полагат тези допълнителни средства от 1 000 лева", коментира Албена Бобошевска, главна сестра в Спешния център в Благоевград.

През март 23-има от общо 36-имата работници в Спешния център в Разлог са получили по 1 000 лева към заплатата си, за април са осем, а за май отново са 23-има.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение около критерия за избор на шеф на Онкодиспансера в Пловдив
Напрежение около критерия за избор на шеф на Онкодиспансера в Пловдив
Затвор до 6 г. грози спипаната с подкуп главна инспекторка в Тутракан
Затвор до 6 г. грози спипаната с подкуп главна инспекторка в Тутракан