НОВИНИ

Протестиращи в САЩ посегнаха и на паметниците, свързани с Конфедерацията

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:38, 11.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
САЩ

В САЩ протестиращи продължават да рушат паметници на Колумб и личности, свързани с робството. Протестиращите настояват за преименуване на военни бази, кръстени на генерали, застъпници на робството по време на Гражданската война. Американският президент категорично отхвърли това предложение.

Исторически триумф за противниците на Конфедерацията. В Ричмънд, щата Вирджия рухна издигнатата преди повече от век статуя на Джеферсън Дейвис - един от най-големите застъпници на робството.

Ликуващите демонстранти "обезглавиха" паметника на някогашния президент на Конфедерацията, влачиха го по улиците, докато полицията не отнесе полуразрушената фигура. Статуи на Дейвис паднаха и в други южни градове.

В туитър лидерът на демократите в Конгреса Нанси Пелоси призова да бъдат премахнати 11 статуи на личности от Конфедерацията в Капитолия.

Статуите трябва да отразяват най-висшите идеали на американците. Но тези отдават почит към омразата.

Дебатът за историческата роля на лидерите от Конфедерацията стигна и военните американски бази, носещи имената на генерали от Гражданската война.

Кейли Макенани, говорител на Белия дом: Има предложения да сменим имената на повече от 10 легендарни военни бази. Това е неприемливо за президента, и с право.

Паметници на личности, свързани с робството вече бяха свалени във Великобритания. От водите на пристанището в Бристол днес беше извадена статуята на търговеца на роби от 17 век Едуард Колстън. Протестиращите я хвърлиха там в неделя.

В Белгия все по-силно се чуват призивите за премахване на паметници на крал Леополд Втори, заради ролята му в някогашното му африканско владение - Конго. Твърди се, че той е отговорен за смъртта на повече от 10 милиона души там. Статуята на Леополд Втори в Антверпен вече е свалена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат под домашен арест осъдения за пране на пари Дмитрий Абрамкин
Пускат под домашен арест осъдения за пране на пари Дмитрий Абрамкин
След дезинфекция: Отвориха болницата в Нова Загора
След дезинфекция: Отвориха болницата в Нова Загора