НОВИНИ

На границите ще се събират само "забравени" глоби от шофьори. Даже и от чужденци

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 11.06.2020
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Системата по границите със събирането на глобите от недобросъвестните шофьори, ще подпомогне най-важната функция на глобата, а именно превенцията, настоя в Сутрешния блок на БНТ Росен Рапчев, експерт от Държавната агенция за безопасност по пътищата.

"За тази мярка е важно да се спомене, че повечето от водачите, които ще бъдат лишени от своите свидетелства за управление, те знаят, че имат наложени такива глоби и са влезли в сила, а и е минал срокът, в който те е трябвало да ги платят. Иначе ако имат връчени електронни фишове, това не означава нищо, защото те си имат достатъчно време да си ги обжалват, ако искат да си го платят с отстъпка. В крайна сметка това ще е добра превантивна мярка", настоя той.

Рапчев допусна възможността – шофьорите да не знаят, че имат неплатени актове за нарушения по пътищата.

"Когато са наложени глобите на място, с постановени от полицаите нарушения, те вече знаят, че имат наложени глоби, които са влезли в сила. Тези, които недобросъвестно са забравили да ги платят, това е една добра мярка на граничните пунктове, тъй като България е транзитна държавата и през нея минават много чужди граждани, които не трябва да имат чувството за безнаказаност и сега на тези пунктове те ще бъдат проверявани и ще им бъдат връчвани глобите. При следващия път, ако не са платени, ще могат да бъдат отнети свидетелствата им", поясни експертът.

По думите му всички мерки, които предприема държавата, са с цел да се запази здравето и живота на хората.

"В тази връзка контролът е част от безопасността на движението. Затова заедно с МВР сме разработили, а и в момента е на обществено обсъждане, изменения в Закона за движение по пътищата, в частта за опростяване на административно-наказателния процес - едноетапност за налагане на глобите. С просто думи това означава, че когато полицаят ви спре на място и установи дадено нарушение, в същия момент той хем да го връчи, хем да влезе в сила. Важно е да кажем на гражданите, че техните права по никакъв начин не са нарушени, защото има облекчаващ елемент – в 14-дневен срок те могат да възразят по тази глоба, или ако нямат възражения - да платят с 30% отстъпка, което засега важеше само за електронния фиш. С измененията това ще важи за всичките глоби", поясни Рапчев.

Експертът бе категоричен, че с промените – облекчения ще има и за електронните фишове, издадени от автоматизираните системи на пътя, защото те ще бъдат връчвани на нарушителите и по електронен път, за да знаят водачите за тях.

Росен Рапчев допълни, че с наближаването на летния сезон, много граждани предприемат пътувания и по родните пътища се образуват задръствания.

"Нека всички си поставят коланите, задължително и на задните седалки. Второто е скоростта, която трябва да се редуцира, и най-вече разсейването, което е един много сериозен бич. Само за 3 секунди да си отделите вниманието, при скорост от 80 км в час, вие не знаете какво се случва на пътя, а в населени места това е изключително опасно, защото във всеки един момента може да изскочи дете на пътя. Изпреварванията задължително трябва да се извършват само на разрешените места и водачът да се убеди, че има достатъчна видимост, за да изпревари най-безопасно", заключи той .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София няма да остане без джаз
София няма да остане без джаз
Учените разкриха тайната на перфектното гушкане
Учените разкриха тайната на перфектното гушкане