НОВИНИ

17 са вече случаите с COVID-19 в шуменското с. Изгрев. Откъде е плъзнала заразата?

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 11.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

17 са вече положителните проби за коронавирус в шуменското село Изгрев, като за последното денонощие има две нови положителни, обяви в Сутрешния блок на БНТ Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец, в която влиза и въпросното село.

"5 от заболелите са в болница, а 12 са на домашно лечение. Вчерашният ден са взети 24 проби, които днес следобед ще станат ясни", обясни тя.

Ахмедова допълни, че от днес ще започне по-масово тестване на населението, като се очаква в следващите дни да се извършат около 300 проби.

"Днес сме запланували да бъдат взети 100 проби, като покриваме работещите, от персонала на детската градина, от работещите в кметството в село Изгрев. Продължаваме да търсим контактните лица на заразените. Много е важно хората да бъдат информирани, защото виждаме, че някои от тях твърдят, че това не е нужно, не са били болни, но това не е така, защото вече имаме огнище в селото и затова трябва да изследваме по-голяма част от населението и да видим до каква степен се е разпространила заразата. Моля жителите на село Изгрев да погледнат с разбиране, защото всичко това се прави, за да опазим живота и здравето им", настоя тя.

Областният управител на Шумен Стефан Желев пък посочи, че все още се очаква решението за евентуална 14-дневна карантина в Изгрев.

"Все още заповедта на директора на РЗИ не е съгласувана с главния санитарен инспектор, очакваме това да стане всеки момент, за да изолираме огнището, което се образува", каза той.

"По-голямата част от хората, които живеят в селото, имат един специфичен начин на живот, с много движения и пътувания, празненства. С много голяма доза предположение установихме, че преди 7-8 дни е имало две празненства, на две отделни места, в къщи, на които са били поканени хора от разградското село Ясеновец, където има много случаи на коронавирус. Предполагаме, че от там е тръгнало. Населението тук има много ниска медицинска култура, опитвали са самолечение и чак когато положението се е влошило тогава са потърсили лекарска помощ", допълни Желев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиняемият Божков с нов пост. Вижте позициите за бъдещия му политически проект
Обвиняемият Божков с нов пост. Вижте позициите за бъдещия му политически проект
11 вече са потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Нова Загора. Болницата остава затворена
11 вече са потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Нова Загора. Болницата остава затворена