НОВИНИ

Протестите в САЩ и отражението им върху политиката

bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 11.06.2020
Чете се за: 01:05 мин.
САЩ

Повече от две седмици продължават протестите в Съединените щати и други части на света, след смъртта по време на арест на Джордж Флойд. И от двете страни на Океана се чуват призиви за премахване на паметници на колониалисти. А във Вашингтон - темата придобива все по-сериозен политически отенък и се превърна в пореден повод за напрежение между лагерите на Демократи и Републиканци.

Всичко започна в началото на седмицата в Бристол, Великобритания. Статуя на търговец на роби беше премахната от постамента си и хвърлена в реката. Последва ефектът на доминото - първо във Великобритания, а след това и в Съединените щати.

Недоволството срещу паметници на колониалисти и участници в гражданската война, поддържали запазването на робството в южните щати, се покачва с всеки изминал ден. В Бостън беше премахната главата на паметник на Христофор Колумб.

А във Вашингтон - председателят на Конгреса Нанси Пелоси настоя от сградата на институцията да бъдат премахнати всички 11 статуи, свързани с Конфедерацията. Лидерката на Демократите призова да не се позволява възхвала на мъже, защитавали: "жестокостта и варварството за постигане на изцяло расистки цели".

Със серия от публикации в Туитър, президентът Доналд Тръмп се обяви против премахването на исторически паметници, а също и срещу преименуването на военни бази, носещи имената на генерали от Гражданската война. Въпреки, че протестите в страната продължават и въпреки продължаващата пандемия, той реши да поднови кампанията си за изборите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще подновим предизборните митинги. Досега се справяхме чудесно и нямаше нито едно празно място в залата. С първата дама още си спомняме как с изненада виждахме препълнените зали по време на предишната кампания. Знам, че и сега ще бъде така.

Предизборната кампания на Тръмп се подновява първо в Оклахома, а след това той ще замине за Флорида, Аризона, Тексас и Северна Каролина. Според последните проучвания, демократът и вицепрезидент на Барак Обама - Джо Байдън има все по-голям шанс да влезе за втори път в Белия дом, този път като държавен глава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
На Балканите най-много заразени с COVID-19 има в Турция
На Балканите най-много заразени с COVID-19 има в Турция