НОВИНИ

Столичната община ще строи паркинги с частни инвеститори

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:56, 10.06.2020
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Столичната община започва строителството на паркинги чрез частни инвеститори. Според кмета на София Йорданка Фандъкова публично-частно партньорство ще реши голяма част от проблемите с паркирането в столицата.

В момента автомобилите в София са близо милион и надвишават многократно наличните паркоместа, отбеляза главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Програмата за строителство на паркинги, която беше представена днес е разделена в две части. С публични средства ще се строят буферните паркинги на метрото, а частни инвеститори ще строят в кварталите.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ако има интереси от частни инвеститори, публичните средства е по-добре да ги насочим към ремонти на тротоарите и улиците, особено след като слязат колите от тротоарите.

Единият вариант е oбщината да учредява строеж на частен инвеститор на обществен паркинг, част от нова сграда като обезщетение. Другият вариант е да учредява право за строеж върху терен, който е отреден за паркинг.

Вече са избрани три места, на които обмислят изграждането на подземен, надземен или многоетажен паркинг.

Здравко Здравков, главен архитект на Столичната община:Първо стартирахме с г-жа Ева Митова, като районен кмет на "Подуяне" на ул. "Черковна" предвиждаме изграждането на един надземен паркинг за около 230 автомобила.

Предвиден е и многоетажен паркинг с 320 места в район "Сердика", в близост до Пета градска болница, както и паркинг на три нива на ул "Данаил Николаев", където се помещава животинският пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът във "Факултета" е овладян, няма жертви и пострадали хора
Пожарът във "Факултета" е овладян, няма жертви и пострадали хора
Комисията в НС прие психотестовете за шофьори и коланите в автобусите да са задължителни
Комисията в НС прие психотестовете за шофьори и коланите в автобусите да са задължителни