НОВИНИ

Народният театър отново отваря врати, сезонът продължава

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:50, 10.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Народният театър отново отваря врати след принудителната ваканция. Цяло лято от трупата на най-големия ни театър ще ни радват с любими спектакли и нови заглавия. Готвят се усилено и за мащабната програма, посветена на патрона на театъра - Иван Вазов. Галя Крайчовска е пред театъра.

Нетипично ново начало на театралния сезон - в средата на юни. Но COVID-19 наложи новите сценични правила.

Тази вечер Народният театър отваря сцените си. След 81 дни принудителна раздяла с публиката, ето че отново са заедно. Първият спектакъл на голяма сцена e "Пътят на Афродита" на Бойка Велкова.

Театър пред театъра ще видим през септември, а сега в двора на Народния театър започва различна програма. Талантливите и винаги усмихнати Дарин и Деян Ангелови дават началото с "Моето семейство". Утре е срещата с писателското семейство Мирела Иванова и Владимир Зарев.

На всички сцени са спазени всички правила за безопасност.

Мариус Донкин, директор на НТ "Иван Вазов": Колегите, те са страшно възторжени, много емоционални и ги чувам по коридорите как си пожелават на добър час за новия сезон. За тях е нещо ново, този карантинен период действа като разграничение на два етапа в работата им.

В салона сега допускат зрители до изпълване на 30 % от капацитета, а при влизане на новата наредба и до 50 на сто. Те ще бъдат настанявани през ред и място, до сцената е оставена дистанция от три метра. Непрекъснато се дезинфекцират всички пространства в театъра.

Мариус Донкин, директор на НТ "Иван Вазов": Вече сме минали през тестовете, всички са отрицателни. Нашата климатична инсталация е подходяща за това, без да създава трудности и опасности за зарази, така че в това отношение всичко е наред.

На сцената зад театъра също се спазват правилата.

Мариус Донкин, директор на НТ "Иван Вазов": Навън не е театрално представлението, по-особено. Не е правено в България, прави се в чужбина, но решихме - това е среща на всички творци с нашите зрители.

В неделя е вечерта, посветена на Стефан Данаилов, подготвена от неговите ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. Вера Ганчева
Почина проф. Вера Ганчева
Еврокомисията очаква свободното движение в ЕС да бъде възстановено до края на юни
Еврокомисията очаква свободното движение в ЕС да бъде възстановено до края на юни