НОВИНИ

Строги мерки в Нова Загора, едно от новите огнища на коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 10.06.2020
Чете се за: 01:22 мин.
Регионални

Ново огнище на коронавирус е регистрирано в Нова и Стара Загора. С положителни тестове са двама лекари и 8 работници в старозагорска фирма за преработка на пилешко месо.

Лекарите са настанени в болница в Стара Загора. Една от работничките е под лекарско наблюдение във военна болница Сливен в средно тежко състояние.

Затворена за дезинфекция е общинската болница в Нова Загора.

За справяне с инфекцията кризисния щаб в Нова Загора набеляза строги мерки. 88 са вече взетите проби на служители в затворената за дезинфекция общинска болница, като процеса ще продължи и утре.

Установени са адресите и се издирват всички контактни на заразените лица в града. Към момента не се предвижда повторно изграждане на КПП-та в квартал "Шести", където живеят заразените работници.

Ново огнище на коронавирус е регистрирано в Нова Загора. С положителни тестове са двама лекари и осем работници в старозагорска фирма за преработка на пилешко месо. Лекарите са настанени в болница в Стара Загора. Една от работничките е под лекарско наблюдение във военна болница Сливен в средно тежко състояние. Затворена за дезинфекция е общинската болница в Нова Загора.

Болницата в Нова Загора ще бъде затворена за 24 часа за дезинфекция. Всички служителите в лечебното заведение ще бъдат изследвани. За седем дни е затворена градската градина.

Дезинфекция се извършва на улици и квартали, включително квартал „Шести", където живеят заразените работници. Въвежда се пропускателен режим на кооперативния пазар в града.

Николай Грозев, кмет на община Нова Загора: Въвеждаме навсякъде на всички обществени места задължително носене на маските в обществените сгради. Ограничаваме по-малки групи хора да се движат в квартал 6 и да се събират на големи групи.
Кризисният щаб в Нова Загора препоръча на родителите по възможност да не изпращат децата си на детска градина. Въвежда се строг контрол за носене на маски в транспортните средства. Ситуацията в Нова Загора според главния държавен здравен инспектор за момента е под контрол.

Доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: До тук имаме само няколко положителни и в момента сме в процес на набиране на проби на всички контактни. Целта ни е да държим под контрол инфекцията до степен такава, че да не застрашава дейността на здравната система и тя във всеки един момент да може да поеме болните

Във връзка с предстоящите изпити след седми клас на директорите на учебни заведения е препоръчано да извършат пълна дезинфекция на училищните сгради, а учениците да бъдат допускани до изпитните помещения след измерване на температурата.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на заразените с COVID-19 в Доспат и Сърница
Расте броят на заразените с COVID-19 в Доспат и Сърница
Радев подкрепя инициираната от БСП подписка за "народен вот на недоверие"
Радев подкрепя инициираната от БСП подписка за "народен вот на недоверие"