НОВИНИ

Обединените патриоти заплашиха, че ще спрат да подкрепят управлението

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:42, 10.06.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Напрежение в управляващата коалиция. Обединените патриоти заплашиха, че ще спрат да подкрепят управлението заради това, че на второ четене от ГЕРБ изненадващо отхвърлиха предложението им за създаване на доброволни формирования. Според тях така ГЕРБ едностранно са нарушили коалиционното споразумение.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че не е време за избори и не за първи път сблъскват позиции в коалицията.

Спорът за доброволните отряди започна с дебат за това дали трябва да имат право да проверяват лични документи и стигна до опасения за създаване на шпиц команди.

Росен Малинов, БСП: Появява се един човек, вади някаква карта и казва дайте си документите за проверка.

Ахмед Ахмедов, ДПС: По същия подобен начин на времето в една много развита страна член на ЕС бяха създадени и шпиц командите, моля уважаеми колеги да не забравяме, защото историята понякога трябва да се чете.

Маноил Манов, ГЕРБ: Tе няма да са свободни електрони движещи се по пътя и даващи карта с дай си личните документи, няма такъв вариант. Вариантът е единствено и само при операция, която се планира от МВР, тоест от управлението и те работят заедно с полицейския орган.

От ДПС контрираха, че вярват в МВР и не смятат, че са им нужни доброволци при полицейски операции.

Халил Летифов, ДПС: Да ви припомня, че пътят към ада е осеян само с добри намерения. Колеги отваряте кутията на Пандора. Колеги има МВР, има закон за МВР.

Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Mежду другото ДПС, те не искат двувластие в малките населени места, искат местните кланове да са си еднолична власт, а пък те са услужливи към тях по време на избори.

След 30 минутна почивка, поискана от ДПС депутатите отхвърлиха доброволните отряди. От Обединени патриоти обвиниха ГЕРБ , че са нарушили постигнатия на всички нива консенсус на коалиционно съгласуване. И питат ГЕРБ дали има промяна в предпочитания партньор.

Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Aко е така, предлагаме да официализират връзката си ДПС, а ние да излезем от управлението.

Патриотите казаха, че се чувстват свободни да не подкрепят идеите на ГЕРБ, но не потвърдиха дали са готови да излязат от управлението.

Валери Симеонов, зам.-председател на НС, Обединени патриоти: Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, нямате я все още тази новина.

Вицепремиерът Томислав Дончев не изключи възможността от предсрочни избори, но смята, че не е време за вот и е държавническо да се изчакат редовните избори.

Томислав Дончев, вицепремиер: Не е първия случай, когато сме имали разминаване на позициите. Досега с повече разум, такт отговорност сме успявали да намерим пресечна точка, надявам се да намерим и сега.

Вътрешният министър изрази професионалното си мнение за доброволните формирования.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Tрябва да вървим напред. Доброволците са хубаво нещо, но според мен трябва да бъдат ограничени в пожарната и аварийна безопасност и издирването на бедстващи лица.

Във Фейсбук лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов коментира, че очевидно някой се страхува от доброволните отряди и че е учуден от опита на вътрешния министър и депутати да оправдаят гласуването на ГЕРБ в пленарната зала и на свой ред задава въпроса кой е партньорът им в управлението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да има продължения в Купата на Италия
Няма да има продължения в Купата на Италия
14-дневна карантина в шуменското село Изгрев
14-дневна карантина в шуменското село Изгрев