НОВИНИ

След задържаните тирове с отпадъци - коя е фирмата получател и ще върнат ли товара в Турция

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 10.06.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Шест камиона с отпадъци бяха задържани снощи на Граничен пункт "Капитан Андреево". Товарът от 137 т метали и пластмаси идвал от Турция и е бил предназначен за пловдивска фирма. Пред проверяващите шофьорите на тировете не са могли да представят задължителните документи - договор между две фирми и приложение, съгласно европейските изисквания.

Фирмата, която трябвало да получи товара е със седалище село Марково, но на адреса там живее младо семейство и никога не е имало склад или депо за отпадъци. От Регионалната инспекция установиха, че фирма с такава регистрация, няма.

Камионите са задържани на границата до представяне на задължителните документи за трансграничен превоз на отпадъци. Ако това не стане, товарът ще бъде върнат обратно в Турция. Единственият документ, който шофьорите на камионите са представили, е бил фактура, според която товарът е бил предназначен за фирма в пловдивското село Марково.

Петър Стаматов-РИОСВ-Хасково: Лошото е,че без документи не може да се разбере за какво става въпрос.За рециклиране на материала ли, за повторна употреба ли, на част от него ли?

В митническата декларация е посочено, че тировете превозват скрап. Екоминистърът Емил Димитров каза, че няма данни тези камиони досега да са преминавали границата с такъв товар и това е първият опит.

Емил Димитров-министър на околната среда и водите: Това е една успешна операция на Гранична полиция, на митниците и МОСВ. Ние прекарахме доста време тази нощ... Предстои да координираме какви да бъдат санкциите.

Според регистрите, посочената фирма за получател на товара има общо седем управители и петима съдружници - всички с турски имена. Според единия от тях Али Осман Авджъоглу фирмата им няма лиценз за преработка на отпадъци и договор за транспортирането на товара до България.

Али Осман Хаджъоглу, съдружник във фирма "Депа Импорт Екскорт"ООД: Аз не съм поръчал такава стока, каквото искат, на държавата ли да остава, обратно ли да го връщат, каквото искат това да правят... Без да вземат от мене разрешително са изпратили така, една стотинка не съм дал за тая стока.

Според Хаджъоглу фирмата от 7 години няма дейност. Регистрирана е в Марково преди 15 години на адреса на неговия приятел Ваньо Вълков. Днес той също беше разпитан от полицията.

Ваньо Вълков: Ами аз не съм го виждал може би 5-6 години. Къде е що е, изобщо си нямам идея. Приятел, познат, от много години. Той няма такива финансови възможности да се занимава с това нещо. Той не знам дали и кола има, а пък тази преработка струва пари.

На посочения адрес ул. "Ралица" № 3 днес живее младо семейство.

Елена Данова: Това е личният ми адрес. Миналата година май месец купихме къщата. Откакто живеем тук, не знаем за такава фирма.

Десислава Терзиева, кмет на село Марково: Много от собствениците, които живеят тук и са собственици на фирми, са си регистрирали седалищата на фирмите именно тук в Марково, но няма регистрирана фирма с такава дейност.

Разследването по случая продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граничните полицаи ще проверяват всички шофьори за неплатени глоби
Граничните полицаи ще проверяват всички шофьори за неплатени глоби
След публикациите на Божков: Подкрепял ли е Манолова?
След публикациите на Божков: Подкрепял ли е Манолова?