НОВИНИ

Удължиха извънредната епидемична обстановка до края на юни (ОБОБЩЕНИЕ)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:01, 10.06.2020
Чете се за: 02:11 мин.
Здраве
Снимка: Десислава Кулелиева

По препоръка на Националния оперативен щаб кабинетът днес удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни.

Няма нови мерки, които да се прилагат. Задължително остава носенето на маски в градския транспорт.

Повече от час и половина продължи тази сутрин срещата на оремиера Борисов с представителите на Националния оперативен щаб, на която беше решено иузвънредната епидемична обстановка да се удължи до 30 юни. Нищо ново и страскащо няма, многократно повториха и премиерът и от щаба пред медиите малко по-късно. Единствено тази ситуация дава възможност на министъра на здравопазването да издава нови заповеди за по-рестриктивни мерки, ако това се наложи. За да не се случи обаче трябва да продължим да спазваме дисциплина, дистанция и дезинфекция.

Продължава да се ограничава влизането на граждани от трети страни, с изключение на Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина. Остават препоръките, свързани със спазването на физическа дистанция, с дезинфекция и често миене на ръцете. Театрите ще приемат публика вместо на 30- на 50%.

Нищо не се е променило от това, което важи и до момента категоричен беше премиерът Бойко Борисов. По думите му заразените се увеличават, но и броят на оздравелите нараства и то в условията на почти нормален начин на живот.

Бойко Борисов - министър-председател: Повишението на заболелите считаме, че се дължи на клъстърите Доспат, Сърница, Ясеновец. По най-бързия начин ги овладяваме без да затваряме градовете.

Без паника, без страх и без затваряне на производства и така трябва да продължим, е мнението на премиера. Удължаването с 15 дни по никакъв начин не трябва да бъде приемано като застрашаващо или стресиращо.

Бойко Борисов - министър-председател: Точно обратното, от 15 юни отваряме театрите и кината на 50 процента или през седалка.

От всички нас обаче зависи да продължим да спазваме необходимите дистанция и дезинфекция, за да живеем както преди коронавируса, каза Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател: За да не се стигнем отново до такава ескалация, че да не могат болниците, критерият ни е болниците да могат да приемат и да обработват заболелите. Никъде в света няма толкова разхлабени колкото в България и ако ние като нация успеем да устоиме на това, ще сме за пример, е заключението на Борисов.

Разпространението на коронавируса продължава да застрашава живота и здравето на хората, припомни здравният министър. Затова и сред най-важните мерки в неговата нова заповед остават дистанцията, дезинфекцията и задължителното носене на маски в градския траспорт. Заради масовите нарушения се подържала постояна връзка с ръководствата в траспорта с цел контрол

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Гражданите ни помагат много в това отношение.
Лично на мен са ми се обаждали много пъти, че хората се трупат по много един до друг, вероятността за разпространението е много голяма и неносенето на маска създава огромен риск.

Дисциплината е това, с което гражданите трябва да свикнат, както в траспорта, така и в кина, театри и стадиони, особено по време на футболните мачове.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: След тези 3 дена, в които имаше футболни мачове, нещата и мерките, които трябва да се предприемат в следващите кръгове от първенството, са ми ясни и ние ще създадем необходимата организация действително това да не се повтаря.

Ще продължат наблюденията и тестването в социални домове за възрастни хора, където има висок риск от заразяване с COVID-19, ще се наблюдават и болниците, тъй като нараства броят на заболелите медицински лица.

За българите, които се прибират от чужбина, остават в сила действащите мерки.

В най-скоро време министър Ананиев ще издаде и заповед, която по думите му ще спре ограничението за посещение на магазините само в часовия диапазон от 8:30 до 10 ч. за възрастни хора, защото за него всички вече са се научили какви мерки трябва да спазват. Иначе за всички българи, които влизат в страната ни остават мерките до момента.

Според Щабът новото удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка няма да наруши старта на туристическия сезон.

Остава договорката между българския премиер Бойко Борисов и неговия гръцки колега Мицотакис от 15-ти юни да можем да пътуваме свободно като туристи в двете посоки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са активните огнища на COVID-19 у нас?
Кои са активните огнища на COVID-19 у нас?
ЕК: България е изпълнила два от четирите критерия за членство в еврозоната
ЕК: България е изпълнила два от четирите критерия за членство в еврозоната