НОВИНИ

Родители в стрес от системата за прием в детските градини във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 10.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Новите критерии за прием в детските градини във Варна объркват родителите при подаването на заявленията. От тази година се кандидатства по адресна регистрация на детето и важи правилото за 2-годишна уседналост.

В Община Варна има обявени две хиляди свободни места в детските градини.

При проверка на случаен принцип е установено, че много от родителите са попълнили некоректни данни в заявленията за кандидатстване.

"Примерно родителите са си променяли адресната регистрация, но без да си отразят промяната на адресната регистрация на детето. И другия случай, който имаме – детето е регистрирано на адреса на бащата, пък майката кандидатства с нейния адрес, а детето го няма", коментира Лилия Христова, директор "Образование, младежки дейности и спорт" в общината.

Системата за подаване на заявленията има няколко стъпки и трябва много внимателно да се чете цялата информация.

"Трудност и то голяма за мен беше да определя обхвата на градината, въпреки че в системата има район на обхват на всяка градина. Трудно е да го определиш, защото има публикувана и наредба, а и има разминаване в информацията", настоя Гергана Коцева, която е родител и е срещнала трудности в системата.

За достоверността на заявленията ще се ползва базата данни на ГРАО, а това, според експертите, изключва манипулиране на системата.

"И единствено родителят може да си редактира заявлението. Ние не можем да отстраним по никакъв начин тези грешки", настоя общинският експерт Лилия Христова.

От местната администрация призовават родителите внимателно да проверят попълнените данни и ако е необходимо, да нанесат корекции. Крайният срок изтича в полунощ на 15 юни.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев и Лаура Кьовеши обсъдиха българския принос в Европейската прокуратура
Иван Гешев и Лаура Кьовеши обсъдиха българския принос в Европейската прокуратура
Едва 3 джипита в Община Бобов дол. Наемат сестри за селата
Едва 3 джипита в Община Бобов дол. Наемат сестри за селата