НОВИНИ

Изслушвания в конгреса на САЩ след погребението на Джордж Флойд

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:36, 10.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Братът на убития Джордж Флойд беше изслушан от комисията по правосъдие в Камарата на представителите на Съединените щати.

В емоционално обръщение, Филонис Флойд призова законодателите да направят полицията част от решението, не от проблема.

Протестите мобилизираха демократи и републиканци, които предприеха свои политически ходове.

"Спрете расизма сега". Стотици хора изписаха в жълто този лозунг на един от булевардите на американския град Филаделфия. Акцията им съпътства погребението на чернокожия Джордж Флойд,както и събарянето на статуя на Христофор Колумб в Ричмънд, щата Вирджиния.

Американският Конгрес се опитва да отговори на протестите срещу расовото неравенство. След като демократите представиха законопроект за реформа сред силите на реда, републиканците също тръгват със своя инициатива.

Начело на усилията застава единственият чернокож сенатор Тим Скот, републиканец от Южна Каролина.

Правосъдната комисия в Долната камара пък изслушва за първи път 12 души по случая Флойд, сред тях един от братята на починалия.

Филонис Флойд, брат на Джордж Флойд: Не можах да се погрижа за Джордж в деня в който беше убит, но може би като говоря днес тук ще съм сигурен, че смъртта му не е била напразно. Уморен съм от мъката, която изпитвам сега и всеки път, когато друг чернокож е безпричинно убит. Спрете тази мъка!

Кандидатът за президент - демократът Джо Байдън заяви, че часът на расовата справедливост е настъпил, във видео обръщение по време на церемония преди погребението на 46-годишния Флойд. Убитият от бял полицай афроамериканец беше изпратен в последния му път в Хюстън, градът, в който е израснал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красотата на Капри: Кристално чиста вода и възраждане на дивата природа след изолацията
Красотата на Капри: Кристално чиста вода и възраждане на дивата природа след изолацията
Стрелба в Стокхолм при опит за грабеж
Стрелба в Стокхолм при опит за грабеж