НОВИНИ

Сачева: Радев да разкрие смс-ите и разпечатките от мобилния си телефон

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 10.06.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Политика

В предаването "Още от деня" социалният министър Деница Сачева призова държавният глава да разкрие смс-ите и разпечатките от мобилния си телефон.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Все пак личният пример е изключително важен. Съжалявам, че президентът влиза в такъв режим на диалог, защото това е липса на държавническо мислене. Не може да заставаш зад тезите на човек, който е обвиняем и зад художествени преразкази и картинки във фейсбук.

Социалните и икономическите мерки ще продължат, имаме готовност да ги продължим до края на годината, заяви Сачева. И посочи, че визира не само мярката 60/40, но и нови мерки, които са свързани с овладяване на безработицата, както и мерки, свързани с най-бедните хора.

Предвижда се продължаване на програмата"Топъл обяд", на програмите, свързани с раздаване на хранителни пакети, на социалния патронаж. До края на годината ще продължи подкрепата за подкрепа на хората с увреждания, които в момента са освободени от такси за социални услуги до 31 август, предстои и процедура за предприемачи с увреждания, които ще могат да кандидатстват за субсидии до 20 000 лв.

Колко са точно безработните и колко тези, които са си намерили работа - тези числа са динамични и се променят, посочи министър Сачева.

Деница Сачева: Към днешна дата 86 000 са тези, които са без работа от началото на извънредното положение, почти 63 000 са тези, които са си намерили работа.

Днес 1058 души са се регистрирали в бюрата по труда, като едва 282 от тях са казали, че се регистрират поради кризата, основно са от по-големите градове, допълни социалният министър.

Турбуленции в работата има все още в преработващата промишленост, в шивашката, в мебелната индустрия, посочи Деница Сачева. И поясни, че има намаляване на поръчки и на доставки както на суровини, така и на възможности за износ.

Деница Сачева: Различни са в момента сферите, в които има проблеми. Разбира се, туризмът продължава да бъде критичен, както и транспортът.

Какво още каза социалният министър вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14-дневна карантина в шуменското село Изгрев
14-дневна карантина в шуменското село Изгрев
Спукана тръба наводни центъра на Благоевград, десетки семейства са без вода
Спукана тръба наводни центъра на Благоевград, десетки семейства са без вода