НОВИНИ

14-дневна карантина в шуменското село Изгрев

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 10.06.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Регионални

Шуменското село Изгрев е вече под 14-дневна карантина. Положителните проби за коронавирус до момента са 15, очакват се резултатите от изследванията на още шестима от контактните. Четирима от заболелите са настанени в болница. Най-късно до утре сутринта селото ще бъде затворено.

Тази сутрин започна дезинфекцията на селото, която се извършва четири пъти на ден. До магазините и на други публични места са разлепени плакати със съвети за предпазване от зараза.

Махмут Ахмед: Аз, например, не смея да излизам много навънка и да контактувам с хора. Първо трябва да пазиш себе си и другият тебе да те пази.

Мустеджеб Исмаилов: Много се страхуват хората от болестта. Откъде го докараха този вирус. Само от вируса в село са уплашени хората.

Всички заразени са от три семейства. Заради мобилността на населението има заразен и от съседното село Тъкач. От утре започва масово тестване на населението в цялата община Венец.

Д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ-Шумен: Ще започнем изследване първо на лицата, които са имали повече социални контакти. Започваме по улици, по географско разположение в зависимост къде са болните.

За три дни ще бъдат взети 300 проби, за да е ясна цялостната картина на разпространението на заразата. Ще бъдат взети проби и от разградското село Ясеновец, откъдето в Изгрев са идвали търговци.

Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец: Знам, че ще имаме проблеми, знам, че ще има недоволни от ситуациите, но това е положението в цял свят.

Полицейски екипи ще има денонощно в селото, за да следят спазването на карантината и мерките за здравна сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обединените патриоти заплашиха, че ще спрат да подкрепят управлението
Обединените патриоти заплашиха, че ще спрат да подкрепят управлението
Сачева: Радев да разкрие смс-ите и разпечатките от мобилния си телефон
Сачева: Радев да разкрие смс-ите и разпечатките от мобилния си телефон