НОВИНИ

Няма коронавирус в столичната детска градина, от утре я отварят

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:29, 10.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС

Всички PCR-тестове за COVID-19 на персонала на 50-та детска градина в столичния район "Възраждане" са отрицателни. От утре детската градина възстановява нормалния си режим на работа.

До тестването се стигна, след като три учителки от персонала бяха с положителни бързи тестове. Изследвани са общо 52-ма души, а днес част от детската градина беше затворена.

Трудност за родителите, трудност и за учителите. Но от утре всичко се връща към нормалния си режим на работа. Персоналът ще бъде с маски.

Росица Алексиева - директор на ОДЗ - 50 "Куики": Децата ще си бъдат по групата, учителите ще работят в групите си, а дезинфекцията ще бъде така, както е по указания на здравните органи. Четирикратна дезинфекция на помещенията с дезинфектанти.

Въпреки че сред родителите имало притеснение, голяма част от тях подкрепили персонала на детската градина. Причина за сигнала става качена във фейсбук снимка на учителките. Пред кмета на София те отрекли да са били в Сърница.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Видях снимката във Фейсбук. Важното е, че директорката е реагирала абсолютно адекватно.

Бойко Борисов: Да де, но последно те били ли са в Сърница или не са били?
Не съм разследващ орган. Те твърдят, че не са. На снимката е показано, че са.

В момента трите учителки са си вкъщи. Те не са в пенсионна възраст. Преподавали са в две групи. В тях са имали контакт с 22 деца.

Дончо Барбалов - заместник-кмет на София: С финансиране от Столична община утре и други ден сутринта ще има възможност от тези две групи децата, които са били в детска градина тази седмица, по желание на родителите да бъдат тествани и те.

Тази сутрин на детска градина дойдоха десетина деца. Някои родители разбраха за съмненията за коронавирус на входа и се върнаха.

Радост Караиванова - родител: От вас го чувам. Ще отлагам делата за днес и май ще си ги прибирам вкъщи. Току-що го научавам.

Радост не беше единствената майка, която не пусна детето си на детска градина днес. Така през целия ден там останаха само две деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова отмяна на полети за летния сезон, бизнесът ще разчита на български туристи
Масова отмяна на полети за летния сезон, бизнесът ще разчита на български туристи
Расте броят на заразените с COVID-19 в Доспат и Сърница
Расте броят на заразените с COVID-19 в Доспат и Сърница