НОВИНИ

Расте броят на заразените с COVID-19 в Доспат и Сърница

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 10.06.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

81 са вече потвърдените случаи на COVID-19 в община Доспат. Новозаразените са 30, 10 от тях деца. В болница в Смолян са настанени двама мъже. В съседната община Сърница новите случаи са 15, един е хоспитализиран.

Всички заразени са работници от фабриката и техни контактни лица. В някои случаи под карантина са поставени цели семейства. Никой от настанените в болница не е в тежко състояние - двама мъже са хоспитализирани в болница в Смолян и една жена в МБАЛ Велинград.

През днешния ден екипи на регионалната здравна инспекция в Смолян започнаха да тестват контактните от втори кръг лица в община Доспат. Изследвани бяха хората в учрежденията, в детската градина, в предприятия.

По инициатива на местен завод за трикотаж са направени тестове на всичките 200 работници.

Красимир Горов, председател на Общинския кризисен щаб в Доспат: До момента диагностицирани с положителен COVID са 81 човека, всички те са или работещи във фабриката или контактни на близки и семействата им. От тук нататък усилията трябва да са насочени към мерките.

Нови тестове ще се правят само при проява на симптоми. Личните лекари наблюдават състоянието на всички под карантина.

Д-р Ирена Горова, личен лекар в Доспат: От моите пациенти положителни с COVID-19 имам две жени, които са с субфебрилна температура и съвсем леко протичане на домашни условия на лечение. При нас повече държим връзка с пациентите си по телeфона, активно следим състоянието на семействата, защото има цели семейства заразени.

Въпреки високия брой положителни проби в Доспат няма отлив на туристи, твърдят хотелиери.

Искра Вазова, управител на къща за гости: До момента нямаме отменени резервации. Няма причина заради която да затворим хотела, защото спазваме всички мерки.

Красимир Горов, председател на Общинския кризисен щаб в Доспат: Всеки решава дали трябва да посети град Доспат, мисля че няма нищо лошо да бъдат посетени нашите места.

От Здравната инспекция в Пазарджик обаче призоваха туристите да избягват Сърница. Там новоустановените случаи са 15, с което общият брой на заразени става 48.

Фани Петрова, РЗИ Пазарджик: Нека гражданите на България към момента да позабравят малко тази дестинация за известен период от време.

От здравното министерство обявиха, че към момента не се налага затваряне на населените места в района.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: По-добре е да се затворят - да речем няколко семейства, къщи, улици или квартали, където да се локализира самия вирус, отколкото да спираме живота на цялото населено място.

Ако разпространието на вируса обаче не бъде овладяно, мерките ще бъдат затегнати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма коронавирус в столичната детска градина, от утре я отварят
Няма коронавирус в столичната детска градина, от утре я отварят
Строги мерки в Нова Загора, едно от новите огнища на коронавирус
Строги мерки в Нова Загора, едно от новите огнища на коронавирус