НОВИНИ

Масова отмяна на полети за летния сезон, бизнесът ще разчита на български туристи

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:30, 10.06.2020
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

150 полета за летище Бургас, планирани за юли, са отменени само днес, съобщава кметът на града Димитър Николов. БНР съобщава за масово канселиране на полети за сезон 2020. Според кмета на Бургас това може да отложи и старта на летния сезон. 20 % заетост отчитат хотели от Варна. На този фон - браншът работи за привличане предимно на български туристи.

Световната туристическа организация отчита: 100 % от всички дестинации в света имат ограничения заради коронавируса. Така международните туристически пътувания може да намалеят със между 60 и 80 % тази година. България не прави изключение.

И туристи, и бизнес имат очаквания - едните за посетители от България, другите - за безопасни условия на почивка. Бизнесът разчита и на държавата. За да запази заетостта си, настоява мярката 60 на 40 да бъде удължена и подобрена.

Как се спасява сезонът - с реклама. България залага на формулата: страната ни има в пъти по-малко заразени с коронавирус спрямо други дестинации.

Даниела Стоева, АБТТА: Туроператорите в момента генерират нула лева приходи и това е от началото на месец март.

Вени Петрова, БХРА: Ние като бизнес, който продава щастие така да се каже, сме с високи очаквания.

Рестартът в туризма още не е започнал. А наличните резерви са на привършване.

Даниела Стоева, АБТТА: Без по-сериозна финансова помощ под формата на безлихвени разсрочени във времето заеми или допълнителна безвъзмездна помощ от тази, която в момента се предлага, се съмнявам, че голяма част от бизнеса може да преодолее кризата.

Хотелите чакат туристи - предимно от България. За да спасят сезона. Имат чеклист - изпълняват задачите от списъка точка по точка.

Вени Петрова, БХРА: Стараят се да спазват наистина изискванията за маски и шлемове, за дезинфектанти. Ние локализираме онези точки, които са критични точки - асансьори, рецепции, кухня.

Георги Цветков е собственик на хотел за 40 души в курорта "Свети Свети Константин и Елена" край Варна. В момента заетостта е 20%, като почиващите са от България и Германия.

Георги Цветков, хотелиер: Хората, които в момента са в хотела са били при нас и преди.

Отменените резервации не били много:

Георги Цветков, хотелиер: Имаме много текущи резервации, които са под въпрос и не се знае дали ще пристигнат всъщност.

Заведенията отчитат: намаляването на ДДС на 9% е глътка въздух. Бизнесът се поуспокоил и обърнал внимание на служителите си.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Това, което ние направихме е голяма помощ за служителите ни, а именно, че вдигнахме минималния осигурителен праг на 800 лв.

Но загубите продължават, за друга част от сектора.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Повече от 30 % - цялата клубна и нощна сцена е затворена, надяваме се сега от 15 да бъде отворена въпреки днешните събития.

Така в новите условия новата валута в туризма е доверието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между кола и автобус в Тополовградско взе жертва
Катастрофа между кола и автобус в Тополовградско взе жертва
Няма коронавирус в столичната детска градина, от утре я отварят
Няма коронавирус в столичната детска градина, от утре я отварят