НОВИНИ

Еврокомисията очаква свободното движение в ЕС да бъде възстановено до края на юни

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:38, 10.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Европейската комисия очаква до края на юни да бъдат премахнати ограниченията по всички вътрешни граници на Европейския съюз, въведени заради коронавируса. Еврокомисията ще представи препоръки и за поетапното отваряне на външните граници на съюза след 1 юли.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес, че няколко държави вече са заявили намеренията си да премахнат ограничения за пътуване до края на юни. Става дума за
пътуванията вътре в Европейския съюз. Отварянето на външните граници ще стане едва след това.

Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи: Премахването на ограниченията за пътувания през външните граници на Европейския съюз ще бъде вторият етап. По-късно тази седмица Европейската комисия ще направи оценка на ситуацията и ще предложи подход за постепенно и частично отпадане на тези ограничения от 1 юли.

Днес Германия и Австрия потвърдиха, че от средата на юни отварят границите си за граждани от Европейския съюз. Берлин предупреди обаче, че ще преразгледа решението си, ако ситуацията с вируса се влоши.

Германските туристи няма да могат да пътуват и в страни извън Европейския съюз до края на август. "Няма да рискуваме германски граждани отново да бъдат блокирани по света това лято или да се връщат в Германия с незасечен вирус", заяви германският външен министър Хайко Маас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народният театър отново отваря врати, сезонът продължава
Народният театър отново отваря врати, сезонът продължава
Катастрофа между кола и автобус в Тополовградско взе жертва
Катастрофа между кола и автобус в Тополовградско взе жертва