НОВИНИ

България може да получи първите евросредства за възстановяване след пандемията още до края на годината

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:06, 10.06.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

България може да получи първите евросредства за възстановяване след световната пандемия още до края на тази година. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който беше изслушан в Комисията по европейските въпроси към Народното събрание.

Пред депутатите Дончев обяви, че страната ни ще разполага с бюджет от почти 30 млрд. евро, безвъзмездна помощ и достъп до кредитиране за периода до 2027 г.

България трябва да изработи план как ще изхарчи допълнителните средства, които ще получи от Евросъюза за възстановяване след пандемията.

Томислав Дончев, вицепремиер: Ако максимално бързо не сме готови със съответните схеми как тези пари да стигнат до тези, които най-много имат нужда, от тях не би имало ефект.

Страната ни ще получи достъп до почти двойно повече средства от първоначално планираните. До 2027 г. ще разполагаме допълнително с над 9 млрд. евро безвъзмездно финансиране, както и с над 3 млрд., които можем да получим като заем.

Общо по програмата за възстановяване са предвидени над 6 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени до 2024 г. До 2021 г. пък ще има достъп до над 600 млн. от тях.

Томислав Дончев, вицепремиер: Никой не може да е сигурен при изгубването на веригите на доставки по време на пандемията, те как точно ще се сглобят.

Заради ограниченото време най-голямото предизвикателство за правителството ще бъде изработването на експертен план за разходване на средствата при максимална публичност.

Томислав Дончев, вицепремиер: Никой, разбира се не мисли да работи на тъмно в някой мрачен кабинет в Министерския съвет, дори и с най-гениалните експерти да разработи нещо съвършено, на което Комисията да каже браво.

Правителството планира да използва досега съществуващата организация за усвояване на допълнителните средства, няма да се създават нови органи и да се разширява администрацията.

  • Допълнителен пакет за България
    12,845 млрд. евро общо
    9,717 млрд. евро безвъзмездно финансиране
    3,128 млрд. евро кредитно финансиране

Източник: МС

  • Допълнителен пакет за България
    6,624 млрд. евро за възстановяване до 2024 г.
    692 млн. евро средства с бърз достъп до 2021 г.

Източник: МС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страни от ЕС отварят вътрешните си граници
Страни от ЕС отварят вътрешните си граници
Потоп наводни улици и частни дворове в плевенското село Асеново
Потоп наводни улици и частни дворове в плевенското село Асеново