Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Медицински сестри ще могат да предоставят здравни грижи самостоятелно

bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 04.06.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
медицински сестри предоставят здравни грижи самостоятелно

Депутатите регламентираха създаването на нов вид лечебни заведения, в които лекарски асистенти, медицински сестри, рехабилитатори или акушерки ще могат да осъществяват здравни грижи самостоятелно, предава БГНЕС.

Структурата им е регламентирана в новите текстове на Закона за лечебните заведения, които парламентът одобри на второ четене. В тях този вид медицински специалисти ще могат да извършват манипулации самостоятелно или да полагат здравни грижи, назначени от лекар.

Промяната в закона дава възможност здравните грижи, които не се включени самостоятелно в обхвата на задължителното здравно осигуряване, да се предоставят по желание на пациента срещу заплащане или чрез механизмите на доброволното здравно осигуряване. Такива грижи могат да бъдат смяна на превръзка, поставяне на абокат или инжекция и други.

С промените се създава възможност за пациентите да изберат самостоятелното ползване на здравни грижи в случаите, когато са вече назначени от лекар, но не е необходимо да се извършват от такъв специалист. Към настоящия момент невъзможността за предоставяне на самостоятелни здравни грижи в много случаи налага хоспитализиране на пациентите и съответно изразходването на по-голям обществен или личен ресурс, пише в мотивите на законопроекта.

Опозицията обаче не остана никак доволна от новите текстове. Според депутата от БСП проф. Георги Михайлов с тях се променя „цялата философия на здравеопазването“, а то поема в една „ултрапогрешна и ултралиберална посока“. Депутатът определи новия вид лечебни заведения като „дюкянчета“, които не се знае каква точно дейност ще извършват.

Всичко се прави „в интерес на медицинска помощ и на пациентите“, опонира му депутатът и ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. „Редица манипулации и редица услуги, които ще вършат тези структури, които вършат и сега тези специалисти, ще бъдат легитимирани по начин, който е законово разписан и по който може това да даде възможност за прозрачно упражняване на тяхната дейност“, защити предложението тя.

Очакваните резултати от промяната се изразяват в разширяване на достъпа до здравни грижи на пациентите, както и привличане на млади хора към тези професии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хонвед е новият носител на Купата на Унгария
Хонвед е новият носител на Купата на Унгария
Неприятна домакинска загуба за Щурм (Грац), Десподов игра едва 40 минути
Неприятна домакинска загуба за Щурм (Грац), Десподов игра едва 40 минути