НОВИНИ

Меркел в Тирана: Западните Балкани ще останат в сърцето ми

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:40, 14.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Западните Балкани ще останат в сърцето ѝ, дори и след като напусне поста в края на месеца.

На финала на своето управление, тя избра да се срещне с лидерите от региона и от Тирана повтори, че Евросъюзът има стратегически интерес от разширяването си към шестте държави.

Преди това в Белград германският лидер изтъкна пред сръбския президент Александър Вучич, че предстои дълъг път, включително към нормализацията на отношенията с Косово.

Меркел: Западните Балкани трябва да изминат дълъг път до ЕС

Срещата се проведе в Бизнес парк-Тирана - последната германска инвестиция в Албания. Участниците оцениха високо ролята на Меркел за развитието на региона, а домакинът Еди Рама я покани да се върне извън политиката, за да наслади на балканското слънце и местния хумор.

"За слънцето съм съгласна, за хумора - трябва да направим дълбок анализ. Хуморът е друга работа. Този регион ще остане в сърцето ми, дори след като вече не съм на сегашния си пост. Както вече казах, слънцето може да ме изкуши, но също така и развитието на тези страни. Силно се надяваме, че просперитетът, работните места, стабилността и мирът ще останат трайно в региона и затова си струва да се работи. Твърдо съм убедена, че независимо от резултата на нашите избори, от германска страна ще има приемственост относно интересите на региона", коментира Ангела Меркел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийство или самоубийство - нови факти от разследването за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев
Убийство или самоубийство - нови факти от разследването за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев
Катастрофиралият в Айтос камион е минал преглед преди 4 дни
Катастрофиралият в Айтос камион е минал преглед преди 4 дни