НОВИНИ

Иван Гарелов: Демокрацията в България започва да губи почва

bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 14.09.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Най-опасното е, че демокрацията в България започва да губи почва. Хората все по-малко вярват, че демокрацията може да реши нашите проблеми. Все повече се говори против многопартийната система". Това заяви в "Още от деня" журналистът Иван Гарелов.

"Този път няма месия и мисля, че изходът трябва да дойде от самите политици, от самите партии, които ще участват. Те трябва да знаят, че това е крайната бариера, след която те повече няма да имат почва", допълни Гарелов.

По думите му в самите партии започват да текат нови процеси, а също и между партиите. Започва едно прегрупиране и да се говори за неочаквани комбинации.

В следващия парламент трябва на всяка цена да се направи правителство, независимо от компромисите, които партиите ще направят. Политиката е игра на компромиси. Партиите трябва да разговарят.

"Много е лесно вината за несъставяне на кабинет да бъде хвърлена върху Слави Трифонов. Излизат обаче някои подробности, които показват, че вината е обща на протестните партии. Те трябваше взаимно да намерят пътя към себе си", коментира журналистът.

По думите му "Има такъв народ" не са се отказали да се борят да спечелят изборите и да постигнат успех със съставянето на правителство, а друг е въпросът дали ще успеят. Той допълни, че очаква от Слави Трифонов да извади нови имена в бъдещите листи, като предположи, че самият Трифонов няма да се кандидатира за депутат.

Относно евентуалния нов проект на Кирил Петков и Асен Василев, Иван Гарелов каза, че малко се съмнява във водачите на този проект.

"Притеснява ме начинът, по който се саморекламират - малко по американски. Трябва да са по-съдържателни", обясни той.

Кирил Петков: С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната

Гарелов смята, че президентът подкрепя този проект, защото така ще има и една партия вдясно, която ще подкрепи пък него. Според него Радев не иска непременно да засегне БСП, а търси свои интереси.

Иван Гарелов не смята, че в новия служебен кабинет ще има големи промени, тъй като министрите от предишния са вършели работата си. Журналистът прогнозира, че следващите парламентарни избори ще създадат объркване сред избирателите и ще са изпитание за тях.

По думите на Иван Гарелов национален лидер се ражда рядко и освен това се изгражда трудно в много изпитания. За България такива бяха Петър Дертлиев, Стефан Савов.

"Желю Желев за мен си остава един национален лидер". В момента в страната ни няма такъв лидер", заяви Иван Гарелов.

В заключение той посъветва партиите да покажат великодушие и да се научат да вярват и в другия.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофиралият в Айтос камион е минал преглед преди 4 дни
Катастрофиралият в Айтос камион е минал преглед преди 4 дни
Роналдо повежда Манчестър Юнайтед срещу Йънг Бойс
Роналдо повежда Манчестър Юнайтед срещу Йънг Бойс