НОВИНИ

Президентът Радев: Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:32, 14.09.2021 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство - това заяви държавният глава Румен Радев. Служебният вътрешен министър все още не канен за новия служебен кабинет, каза Бойко Рашков. А Кирил Петков даде заявка да бъде част от промяната по най-ефектиния начин. Но отново не посочи - като служебен министър или като политик.

Кандидатурата на Радев ще бъде издигната съгласно хронограмата на ЦИК. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че нямат бърза работа и когато дойде времетое изпълнителната комисия ще съобщи тяхната кандидатура за "Дондуков" 2.

Кой ще управлява страната докато се състави редовно правителство - държавният глава призова за търпение още два дни. Тогава ще стане ясен и персоналният състав на Министерския съвет.

"Няма да има промяна в политиката на новото служебно правителство и укрепването на държавността остава основен приоритет. Надявам се, това, което постигна това служебно правителство, това, което ще направи и следващото да бъде поето от един редовен кабинет", заяви Румен Радев.

Вътрешният министър каза, че все още няма предложение за участие в следващия служебен кабинет. Бойко Рашков отхвърли и твърдения за участие в евентуален бъдещ политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Просто така, може би, някой има някаква цел, за да постави моето име наред с имената на колегите Петков и Василев. Не знам с каква цел се прави това", каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

И днес служебният министър на икономиката Кирил Петков не каза какво ще бъде политическото му бъдеще.

"Аз с президента съм имал много положителни разговори. Моята гледна точка, която наистина трябва да вземем това решение заедно с Асен Василев е как да продължим промяната по най-ефективния начин. Точно в момента го обсъждаме - как да го направиме, кое да структурираме в какво време, дали това е най-добрият вариант в момента - като служебни министри да продължиме или да направим нещо извън това", коментира Петков.

Кирил Петков: С Асен Василев със сигурност ще бъдем част от промяната

"Подкрепям ценности, а не партии. Ще продължавам да подкрепям ценностите, които изповядват хиляди български социалисти - свобода, солидарност, справедливост", допълни Радев.

Президентът обясни, че кандидатурата му ще бъде издигната съгласно хронограмата на ЦИК. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че изборите са предрешени. Той не каза точно кога ще обявят своя кандидат за президент.

"Ние си имаме и един, и втори, и трети, и още двама, и още трима. Когато дойде времето, изпълнителната комисия ще го съобщи. Бърза работа нямаме, те, дето се вика още, виждате, шикалкавят с парламента. Превърнаха парламента като слуга на Румен Радев, превърнаха парламента като място за лични вендети. Само е зор да дадат на техния приятел Янаки Стоилов бюрото за защита - това е голямата съдебна реформа", заяви Борисов.

Борисов: Още чакаме Бойко Рашков да изнесе доказателства, че сме подслушвали и яли хора

На финала на 46-ия парламент вътрешният министър се надява Народното събрание да успее да отнеме бюрото за защита на свидетели от главния прокурор.

"Страхува ли се толкова много, че да има защита от три места. От бюрото по защита денонощно за него, там на три смени, около дома му да пази НСО, освен това от 6 РУ тук в София да патрулират коли денонощно около оградата на резиденция Бояна? Най-добре би било този човек Иван Гешев той да бъде инициатор на тази промяна. Това би било по-морално", каза Бойко Рашков.

Акциите срещу купуване и продаване на гласове не трябва да са в последните дни преди вота, защото купувачите и продавачите са изобретателни и ще предприемат действия рано, смята служебният вътрешен министър.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боруков с асистенция в първия си мач в Унгария
Боруков с асистенция в първия си мач в Унгария
Комисиите за "Магнитски", "Росенец" и ревизията заседават в последния ден на НС
Комисиите за "Магнитски", "Росенец" и ревизията заседават в последния ден на НС