Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Председателят на БЛС: Уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества

от БНТ
09:06, 14.09.2021
Чете се за: 05:47 мин.
Още
Слушай новината

Със сигурност уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на "Пирогов" не престана да оперира и да бъде търсен от своите пациенти. Това заяви в "Денят започва" по БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, след като вчера стана ясно, че проф. Асен Балтов е уволнен от "Пирогов".

Д-р Маджаров подчерта, че е много важно максимално бързо да разберем какви са истинските причини да се освободи най-голямата болница за спешна помощ у нас от най-добрия си лекар ординатор. Би било добре за обществото да чуем истинските мотиви за това, допълни той.

Санитари от Спешна помощ във Видин обявиха щафетна гладна стачка

Д-р Маджаров коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия.

Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия, категоричен е той.

Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки.

Пред БНТ санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба.

Към настоящия момент това граничи с престъпление, категоричен е д-р Маджаров.

Целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо, допълни той.

НС прие бюджета на НЗОК, продължават дебатите за голямата актуализация

Председателят на БЛС коментира актуализацията на бюджета и предвидените пари за здраве след нея.

Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, когато ние се срещнем с ръководството на НЗОК ще можем да преговаряме те да бъдат насочени по най-добрия начин, смята председателят на съсловната организация.

Не бива да се съсредоточаваме само в ковид, тази година се надявам да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Пулмологичните и детските пътеки трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки, разбира се, ние сме изготвили една таблица за това, обясни д-р Маджаров.

Той допълни, че Българския лекарски съюз вече се подготвя за новия Рамков договор за следващата година.

Задължително трябва да вървим към насочване на средства към тези невралгични точки, за които говорим, за нефинансираните специалности - педиатрия, инфекциозни болести, почти всички, свързани с неоперативна дейност, допълни д-р Маджаров.

Относно четвъртата вълна ковид вълна, той заяви:

За съжаление, лекарите бяха въвлечени в това политическо противопоставяне, тези разговори за и против ковид достигнаха до степен, че ако вярваш си част от една политическа сила, ако не вярваш - в друга. Това е усещането, така се раздели обществото. Това доведе и до факта, че сега като че ли, всеки лекар, който говори за ковид или работи на първа линия, се разглежда не с това уважение, с което работехме миналата година.

Проф. Кюркчиев: Ваксината безспорно е най-добрият начин за решаване на проблема

По темата дали поставянето на ваксини трябва да стане задължително, той коментира:

Изкусително е - иска ни се да го наложим с лека ръка, но в нашата държава е трудно, защото всеки опит за задължителност води до усещането, че някой се опитва да ни налага тоталитарни методи. Аз лично не вярвам, че може да се стигне до някакво по-голямо убеждаване.

Д-р Маджаров обаче смята, че тези, които имат някакви специфични задължения в своята работна среда, трябва да бъдат ваксинирани, тъй като там няма никакво основание някой да се оплаква от принуда. Като пример той посочи лекарите от хирургичните специалности, които повече от 20 години се ваксинират срещу Хепатит Б, защото така пазят околните.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожарникарите отбелязват професионалния си празник
Пожарникарите отбелязват професионалния си празник
Две каравани изгоряха напълно на къмпинг "Кайт градина"
Две каравани изгоряха напълно на къмпинг "Кайт градина"