НОВИНИ

Председателят на правната комисия: Спецправосъдието не оправда съществуването си за тези 10 години

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 14.09.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия в парламента прие законовите поправки за закриването на Специализирания съд и прокуратура у нас. Какви са аргументите за това решение и как то ще повлияе на правосъдието - темата в "Денят започва" по БНТ коментира Андрей Михайлов, председател на Правната комисия в 46-ото Народно събрание и депутат от "Има такъв народ".

Това решение даде възможност да се покаже на обществото волята на всички парламентарни групи да бъде закрито това спецправосъдие, което не оправда съществуването си за тези 10 години, обясни Михайлов.

Създаде се усещането, че те не са толкова специализирани, колкото извънредни съдилища. Процентът дела, които се разглеждат от тях, не е чак толкова голям - те са само 3% от общите съдопроизводства. Голям процент от тях завършват със споразумения - 50%. По нищо този съд не се отличава и не блести сред останалите, напротив - създаде се усещането, че той е целево създаден или използван, за да се атакуват конкретни лица, смята Михайлов.

Делата няма да започнат отначало, а там докъдето са стигнали, обясни председателят на правната комисия.

В наказателния процес има един принцип на несменяемост на съдебния състав, затова тези дела следва да бъдат продължени да се разглеждат от същия съдебен състав.

Правната комисия проведе 12 заседания. Това е комисията, която заседаваше най-често в 46-ото НС. Резултатът е няколко изслушвания на главния прокурор, което досега не беше правено, подчерта Михайлов.

Правната комисия прие Бюрото за защита да бъде прехвърлено към правосъдното министерство

Той коментира и другата промяна, касаеща прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетели от прокуратурата и коментарите, че тя е и предложена само заради фигурата на Иван Гешев.

С това не се гони персонален елемент, не се визира върху личности. Бюрото представлява силова структура, въоръжена структура, която няма място в съдебната власт. Какво ще спомогне за защитата на свидетелите, ако тази въоръжена структура е в прокуратурата - тя е с всичките атрибути на изпълнителната власт, заяви Михайлов.

Ива Митева: Няма да свиквам извънредно заседание на НС утре

Относно противоречията около решението на Ива Митева да не насрочи извънредно заседание на Народното събрание, той заяви категорично:

Г-жа Ива Митева е брилянтен юрист, имах щастието да се уча на парламентаризъм от нея. Такъв парламентарист е гордост за всеки парламент и за всяка политическа партия.

Без съдебна реформа няма как да продължим напред, категоричен е Михайлов.

Съдебната реформа ще се случи. Да, не в 46-ото Народно събрание, но със сигурност ще се случи в 47-ото, убеден е Андрей Михайлов.

Забелязах един доста некоректен опит за промени в Изборния кодекс от страна на ГЕРБ. Става дума за обезсмисляне, за нулиране на машинния вот. Тези поправки бяха предложени в нарушение на правилника, а законът не е формалност, допълни председателят на правната комисия в 46-ото Народно събрание.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младежки национал на България с първи гол в Нидерландия
Младежки национал на България с първи гол в Нидерландия
Защо поскъпват цените на храните и услугите?
Защо поскъпват цените на храните и услугите?