НОВИНИ

Правната комисия прие Бюрото за защита да бъде прехвърлено към правосъдното министерство

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:32, 10.09.2021 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Депутатите решиха в комисия Бюрото за защита на свидетели да бъде прехвърлено от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Това е на второ четене в правната комисия. При бурни дебати беше обсъдено и закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. До гласуване и решение обаче така и не се стигна.

Повече от шест часа продължиха дебатите в правната комисия. Няколко пъти градусът на напрежението се повиши. Чуха се обвинения, че някои депутати използват процедурни хватки, за да протакат заседанието и да не се стигне до гласуване на законопроекта за съдебната реформа. Главният прокурор Иван Гешев също присъства в зала, а пред медиите заяви, че не става дума за юридическа реформа, а за юридическа катастрофа и подчерта, че прокуратурата няма да носи отговорността за това.

Заседанието на правната комисия започна с реплики на висок тон. Депутати от ГЕРБ влязоха малко след като бе приет дневният ред. Поискаха в него да бъдат включени предложения за промени в Изборния кодекс. Това не беше допуснато.

"Търсите всякакви причини защо това не може да стане и нека да си говорим истината. Това се прави, за да се угоди на президента и защото имаме президентски избори. Извинявайте, но НС работи да ръба на Конституцията", каза Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

"Колегите от ГЕРБ ще вземат процедури докато времето на тази комисия не свърши", коментира Явор Божанков от "БСП за България".

"В чие чекмедже отлежава Изборният кодекс - не знам, моля ви вие да кажете и по чие нареждане вие го задържате", каза Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

"Използват се процедурни трикове, трябва да е ясно, че тази кампания се води от колегите от ГЕРБ и ДПС", заяви Атанас Славов от "Демократична България".

"Такава нагла арогантност от лице, което говори за шиканиране, говори за процедурни хватки, а вчера се изсули като цървул от заседание и бойкотира приемането на бюджета на Здравната каса. Извинявайте за цървула, бях емоционален, но не мога да не реагирам", коментира Хамид Хамид от ДПС.

След продължителни дебати депутатите приеха на второ четене Бюрото за защита на свидетелите да премине към правосъдното министерство. Главният прокурор Иван Гешев заяви и пред депутатите, и пред медиите, че много служители на бюрото са готови да напуснат.

"Тези хора ще напуснат, ще си вземат едни обезщетения, каквито се получават в съдебната власт, а не се получават в изпълнителната. Друга голяма част ще се преориентират, защото са изключително квалифицирани и ще отидат в други държави", каза Иван Гешев.

По-късно дебатите се прехвърлиха около закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Гешев определи предложенията като правна катастрофа.

"Обезкостяване на главния прокурор и прокуратурата или както придоби гражданственост има една дума - тричане, модерна вече, ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата, това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността", заяви Иван Гешев.

"Аз считам, че много от промените, които се предлагат, са противоконституционни и нека да видим как ще бъдат приети, ако бъдат приети в пленарна зала и ще имаме готовност за реакция във всеки един момент", каза Боян Магдалинчев - представляващ ВСС.

Тонът се повиши, когато от ДБ предложиха да се прекратят дебатите и да се премине към гласуване.

"Не е вярна тезата на главния прокурор, че не искаме да чуем съдебната власт, напротив, ние точно това направихме преди цяла седмица. Днес по същество не бяха изложени нови мотиви", коментира Атанас Славов от "Демократична България".

В крайна сметка дебатите се прехвърлиха в старата сграда на Народното събрание, отново в присъствието на Гешев.

"Защо точно сега и точно в този момент се иска толкова бързо и скоростно и на коляно да се закриват спецсъда и прокуратурата?", попита Николина Ангелкова.

"Повече от половината дела завършват със споразумение, повече от половината дела получават наказания лишаване от свобода до три години", каза Мая Манолова от ИБГНИ.

До гласуване обаче така и не се стигна.

"Това е пето заседание на тази комисия по тази тема в този парламент, която не може да стигне до завършека си. Очевидно темата е много парлива, очевидно много хора не искат да се стигне до гласуване в зала, очевидно много хора ги е страх, очевидно много хора идват да се отчетат пред главния прокурор колко самоотвержено дерат ризи за това да бъде непотъпкана цялата инфраструктура на репресия в България", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

Дали ще има и кога ще бъде следващо заседание на комисията, все още не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА глоби ЦСКА за "неправилно поведение" към Виктория (Пилзен)
УЕФА глоби ЦСКА за "неправилно поведение" към Виктория (Пилзен)
Неймар изригна: Не знам какво повече да направя, за да си спечеля уважение
Неймар изригна: Не знам какво повече да направя, за да си спечеля уважение