Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Скандал в правната комисия - депутати си размениха остри реплики

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:18, 10.09.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия разглежда днес два ключови казуса: законопроектът за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, и предложението за прехвърляне на Бюрото за защита на свидетелите към правосъдното министерство.

Депутатите влязоха спор още в първите минути на заседанието. Депутати от ГЕРБ влязоха в залата малко след като беше гласуван дневния ред и поискаха в него да бъде вкаран проект-предложение за промени в Изборния кодекс. Това обаче беше отхвърлено от председателя на комисията с аргумента, че дневният ред вече е гласуван и предложенията не са преминали през комисията.

Виждаме, че снощи при нарушаване на всички правила в почивката свиквате правна комисия, за да бързате, а всъщност важно е да организираме изборите така че всеки гражданин да има желание да гласува. Вие просто нямате желание... Това се прави да се угоди на президента, НС работи на ръба на Конституцията, каза Николина Ангелкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Не се впускайте в дискусии. Да преминаваме към законопроекта. В противен случай ще саботират приемането на закона, каза Явор Божанков от ПГ на "БСП за България".

В момента българските граждани трябва да знаят, че нямате желание за изборите. В чие чекмедже отлежава Изборният кодекс, попита Анна Ангелова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Използват се процедурни трикове, за да не могат двата законопроекта да не минат поради ограничените срокове. Трябва да е ясно, че тази кампания се води от колегите от ГЕРБ и ДПС. Ще ставаме свидетели на много хватки, за да не стигнат до зала, каза Атанас Славов от ПГ на "Демократична България".

Такава арогантност от лице говорещо за шиканиране и процедурни хватки, а вчера се изсули като цървул от заседанието и бойкотира приемането на бюджета на Здравната каса... Извинявайте за цървул, бях емоционален, но не мога да не реагирам, когато говорите неистини заяви Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

"Според оценката на прокуратурата, това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа". Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на правната комисия, на което присъства.

Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Резултатът, до който ще доведе, е застрашаване на защитаваните свидетели от мафията, смачкване на най-важните дела в държавата фактически и практически, говоря за дела срещу лица, които вие медиите наричате олигарси, срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами, вероятно до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв., заяви Иван Гешев.

Заседанието продължава, депутатите обсъждат предложението за прехвърляне на Бюрото за защита на свидетелите към правосъдното министерство.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са новите шест предложения за български европрокурори
Ясни са новите шест предложения за български европрокурори
Как Ема Радукану се превърна в една от най-големите звезди в тениса?
Как Ема Радукану се превърна в една от най-големите звезди в тениса?