НОВИНИ

Евробарометър: 85% от българите подкрепят обвързването на еврофондовете с върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:55, 10.09.2021
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Четирима от всеки петима европейци (81%) смятат, че ЕС следва да предоставя средства само на държавите членки, които зачитат върховенството на закона и демократичните ценности. Това става ясно от данните на последното проучване на общественото мнение, поръчано от Европейския парламент.

В България подкрепата на това твърдение е още по-висока. 85% от анкетираните българи са съгласни, че „ЕС следва да предоставя средства на държавите членки само при условие че тяхното правителство прилага принципите на правовата държава и демократичните ценности“.

Резултатите от проучването показват еднакво високо равнище на подкрепа за тази позиция във всички държави членки на ЕС, със сравнително малко различия.

„Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Това проучване потвърждава, че преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни с тази позиция. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Според проучването на Евробарометър 53% от европейските граждани са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол. В България този процент достига 60. А 32% от европейските граждани (и 29% за България) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение. Само 8% от респондентите средно за ЕС не споделят това мнение.

Това е позиция, споделяна от Европейския парламент, който понастоящем прави оценка на подадените национални планове заедно с Европейската комисия, за да се гарантира, че предоставените средства ще бъдат използвани в съответствие с целите за екосъобразност, цифровизация и устойчивост.

Гражданите оценяват положително въвеждането на Плана на ЕС за възстановяване от 800 милиарда евро. 60% от европейските гражданите считат, че проектите в рамките на програмата "NextGenerationEU" ще помогнат на тяхната държава да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. В България делът им е 69%.

59% от европейците заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства. С оглед на това проучването показва също така, че 53% от европейските граждани и 62% от българските респонденти имат положителна представа за Европейския съюз.

Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. За България делът на запитаните, които изразяват съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване е 49%.

Запитани кои въпроси Европейският парламент следва да заложи като свои политически приоритети, респондентите в ЕС посочват на първо място действията срещу изменението на климата, подкрепени от 43% от гражданите.

Други приоритети, посочени от респондентите са мерките за борба с бедността и социалното изключване (32%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места, както и борбата с тероризма (и двете по 31%). Здравеопазването, както и миграцията и предоставянето на убежище са на обща четвърта позиция, като всяка от тях е с дял от 27%.

Приоритетите, определени като най-важни от българските респонденти, са мерките за борба с бедността и социалното изключване (47%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43%), здравеопазването (40%), като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организирана престъпност (26%).

Гражданите на Унгария (38%) и Полша (37%) поставят на едно от челните места приоритета „демокрация и върховенство на закона“, като средно за ЕС този приоритет заема осмо място, а в България - шесто място с дял от 22%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев: Това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа
Гешев: Това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа
ВСС с втори опит да избере европейски делегирани прокурори
ВСС с втори опит да избере европейски делегирани прокурори